21 септември - Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 септември 2022 в 00:00 9535 0

На 21 септември всяка година се отбелязва Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер. Това е ден, в който се фокусират усилията на много организации върху повишаването на осведомеността за болестта на Алцхаймер и деменцията.

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция, група от разстройства, които нарушават функционирането на човешкия мозък.

На всеки 68 секунди някой развива болестта на Алцхаймер. През 2015 г. в света има около 29,8 милиона души с тази болест. Най-често се проявява при хора над 65-годишна възраст, въпреки че в 4% до 5% от случаите започва по-рано. Болестта засяга около 6% от хората над 65 години. През 2015 г. деменцията доведе до около 1,9 милиона смъртни случая.

За пръв път е описана от немския психиатър и патолог Алоис Алцхаймер през 1906 г. 

Болестта на Алцхаймер често се нарича семейно заболяване, защото хроничният стрес от грижите за любимия човек засяга всички. 

Болестта на Алцхаймер протича е индивидуално, но има много общи симптоми. Първите симптоми често погрешно се приемат за свързани с възрастта безпокойства или прояви на стрес. Най-честият ранен симптом е затрудненията да се запомнят неотдавнашните събития (загуба на краткотрайна памет).

С напредването на болестта се появяват и симптоми като проблеми с речта, дезориентация (включително лесно изгубване), промени в настроението, загуба на мотивация и поведенчески проблеми. Когато състоянието на човека се влоши, той често се оттегля от семейството и обществото. Постепенно губи телесни функции, които в крайна сметка водят до смърт. Въпреки че скоростта на прогресия може да варира, обикновено продължителността на живота след поставяне на диагнозата е три до девет години.

Причините за развитието на болестта на Алцхаймер все още са неясни.

Съществуват предположения, че някои промени в начина на живот, като умствено стимулиране и упражнения или балансирана диета, може би предотвратяват болестта на Алцхаймер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !