23-тонна част от мъртва китайска ракета е на път да падне на земята

Ваня Милева Последна промяна на 03 ноември 2022 в 08:26 2365 0

Кредит Pxhere

Никой не знае къде ще падне ракетата и никой не го контролира. Но е изключително малко вероятно някакви отломки от космоса да ви ударят.

В понеделник Китай успешно изстреля третата и последна част от новата си космическа станция "Тянгун" - а 23-тонното тяло на ракетата ще се върне някъде на Земята този уикенд.

Докато се издига в космоса, основната степен на китайската ракета Long March 5B дава последен тласък на модула на космическата станция към земната орбита, преди да се отдели.

За разлика от повечето съвременни ракетни тела, които са проектирани да се насочват в отдалечена част на Тихия океан, корпусът Long March 5B пада неконтролируемо по собствената си орбита към Земята.

Той е на път да се спусне отново в атмосферата - събитие, наречено "повторно навлизане" - и да падне на Земята в събота.

Никой не знае къде ще падне ракетата и никой не го контролира. Но е изключително малко вероятно някакви отломки от космоса да ви ударят.

Прогноза: Ще вали дъжд от части на ракети

Експертите могат само да изчислят каква част от корпуса на ракетата Long March, който е с размерите на 10-етажна сграда, ще се удари в Земята. Част от него вероятно ще изгори, докато преминава през атмосферата, но тялото на ракетата е твърде голямо, за да се разпадне напълно.

Правилото е, че от 20% до 40% от масата на голям обект ще оцелее при падането му в атмосферата според експерти от Аерокосмическата корпорация.

Все още е твърде рано да се каже къде точно може да падне основната стетраектории, по които тя може да се върне на Земята.

Прогнозният път към 2 ноември 2022 г. на ракетния корпус на Long March 5B около Земята, представен с жълти и сини линии, по време на падането. Жълтата икона отбелязва местоположението на ракетното тяло в средата на прогнозирания прозорец. Кредит: The Aerospace Corporation

Според изчисленията на анализаторите зоната, в която могат да паднат отломки, обхваща около 88% от населението на планетата. Но това население е силно сгъстено на няколко места. По-голямата част от района, където могат да паднат отломки, е открит океан или необитаема земя.

Фактори като неконтролирания начин на спускане на ядрото на ракетата и неговия размер, който е твърде голям, за да изгори изцяло в земната атмосфера, колективно представляват достатъчно високи рискове, които изискват допълнителна предпазна подготовка по целия свят и представлява ненужен риск за човешкия живот и имущество.

Прогносните оценки ще се подобрят през следващите дни с приближаването към момента на влизане в атмосферата.

Отломките от ракетите на Китай продължават да падат обратно на Земята

Това е четвъртият път, в който остатък от китайската ракета Long March 5B застрашава човешки животи и имущество.

Подобни неконтролирани повторни влизания на китайски ракети се случиха през 2020 г., 2021 г. и последно през юли 2022 г. – от които две доведоха до падане на големи отломки близо до населени райони.

През май 2020 г. отломки от една от тези ракети са били открити в близост до две села в Кот д'Ивоар, като се съобщава, че са причинили материални щети. През 2021 г. Китай заяви, че остатъци от ракетата са паднали в Индийския океан близо до Малдивите, съобщи The New York Times.

По-рано тази година, през юли, части от ускорителя на ракетата също се разбиха обратно на Земята, като няколко парчета са били открити както в малайзийската, така и в индонезийската част на остров Борнео, а също и в океана близо до Филипините.

Повечето степени на ракетите се разрушават сами, като запалват двигателите си малко след като са доставили товара си в орбита, насочвайки се далеч от населените места в Тихия океан. Но в случая с Long March 5B Китай не е проектирал ракетата-носител за контролирано връщане към атмосферата.

Космическият боклук може да убие някого през това десетилетие

В проучване, публикувано в списание Nature през юли, изследователите изчисляват приблизително 10-процентен шанс отломки да ударят един или повече хора в рамките на 10-годишен период. Това не са само китайски ракетни тела. Сателити и парчета от неизвестни отломки редовно падат от орбита.

Обект с тегло най-малко 1 тон пада от орбита и навлиза отново в атмосферата всяка седмица.

Ускорителите Long March 5B са сред най-големите обекти, които са падали обратно на Земята, но неконтролираното връщане в атмосферата е правил не само Китай. През 1979 г. космическата станция Скайлаб на НАСА се спуска бързо, като разпръсква отломки над Австралия.

Днес обаче контролираното влизане в атмосферата е стандартна практика.

Изтoчник:

EW LONG MARCH 5B UNCONTROLLED REENTRY TRACKED BY AEROSPACE'S EXPERTS,  The Aerospace Corporation

A 23-Ton Chunk of Dead Space Rocket Is About to Fall Out of The Sky, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !