237 причини да правите секс

Антония Петрова Последна промяна на 14 февруари 2017 в 13:57 13657 1

насекоми секс

Кредит Pixabay

Извинете за безпокойството, дами!

Секс – правим го, за да имаме деца. А може би не? Човешката сексуалност е сложно нещо, което всеки от нас разбира по различен начин. Неразделна част от човешкия опит, необходим за всички.

Разбирането на сексуалността обаче е както научна, така и дълбоко лична тема, разказва zmescience.com

Четете това сега единствено поради един прост факт – половината от вашите предшественици успешно са имали сексуални контакти с останалата част от вашите предшественици. Което, буквално казано, е причината животните да правят секс.

Но ако те са били остроумни, красиви или просто достатъчно големи късметлии, някои от тях са се срещали и с гениталиите на други хора, без задължително да свързват кръвните си линии. Което отново изниква питането – защо хората правят секс?

Физически секс

Този въпрос вероятно на мнозина изглежда очевиден, но сексът ни кара да се чувстваме добре и е ключов катализатор за правенето на бебета. Тези два фактора вървят ръка за ръка. Сексът е необходимост за продължаване на гените и на човешката раса – хората са възнаградени, че правят секс с получаваното удоволствие, затова и искат още от него.

В днешно време обаче хората преобръщат тази биологична подбуда. Благодарение на традиционните и модерни възможности за контрол над раждаемостта, повечето от сексуалните актове в наши дни не са с цел възпроизводство. Хората започват да правят секс много преди да имат планове за деца и продължават да го правят много след като са се сдобили с такива. При мнозина обаче, шансовете за забременяване намаляват удоволствието от секса, дори изцяло го развалят.

Хората освен това вършат много неща между чаршафите (и пред екраните), които нямат абсолютно никаква връзка с правенето на бебета и са абсолютно винаги свързани с разсъбличане. Фактът, че порното, мастурбирането, оралния секс и т.н. съществуват, оспорва възприятието, че човешката сексуалност е съсредоточена върху възпроизводството. Дали сме сексуално значение на части от тялото, на предмети или действия, които не са част от сексуалния процес – рамене, високи токчета, пляскане, дърпане на коса.

Еротиката, сексуалността и възпроизводството в модерните времена вече не са неразделно свързани – и докато мненията по този въпрос могат да са разностранни, определено възпроизводството вече не е цел номер едно.

Емоционалният секс

Възбудата и търсенето на сексуална изява определено са добри причини да се прави секс. Но ако се замислите, има много по-прост и бърз метод само на една ръка разстояние. И дори не трябва да излизате от дома си.

Някои хора просто белят моркова. Други предпочитат да бъде завързан докато го правят. Източник: Pixabay


Повечето хора, които са или са били във връзка, могат да си спомнят поне един път, в който не са изпитвали нужда от сексуален акт, но въпреки това са го правили. Дали са били уморени или са имали главоболие, но партньорът е бил „нажежен”, така че са действали в негово име. Установено е, че сексът е и забавление. Но има нещо, което го отличава от другите смешни неща, нали така? Пиенето или видео игрите също са забавление, но ние можем да правим това с всеки, навсякъде и никой няма да се чувства наранен.

Така че физическото удоволствие не е единственото, което играе роля в случая. Според проучване на Синди Месън и Дейвид Бъс, публикувано през 2007 г. в PubMed, това е само една от най-малко 237-те причини защо хората започват или се съгласяват да правят секс.

Най-често и най-рядко срещаните причини, според американските колежани, са:
1. Бях привлечен от човека
2. Страхотно е
3. Исках да имам физическо удоволствие
4. Исках да покажа интереса си към другия
5. Бях сексуално възбуден/а и исках да се освободя
[……]
233. Исках да предам на друг болест, предавана по сексуален път (наистина?)
234. Другият ми предложи наркотици в замяна на секс
235. Исках да се възбудя
236. Исках да скъсам с гаджето
237. Това беше ритуал по встъпване в клуб или организация.


Пълният списък може да бъде видян в BusinessInsider. Имайте предвид, че резултатите са базирани на отговорите на колежани, които са по-склонни към краткосрочни физически постижения.


В случай, че не си схванал, сега е време да ти напомня – пази връзката добре защитена когато се свръзваш към мрежата. Особено ако е обществена. Източник: Pixabay

„Привличането” е неясен за употреба термин, тъй като може да бъде интерпретиран изцяло като физическо привличане, емоционално или смесица от двете. Емоционалният елемент в допитването е в двете крайности – най-висок при номер 4 и най-нисък при номер 236.

Сексуалното удоволствие е също силно зависимо от емоционалното състояние и настроение. Докосване, което може да предизвика тръпки по гръбнака на партньора, лесно може да изпрати и обратен сигнал ако бъде извършено несръчно или ако не е по взаимно съгласие. Така че не всичко зависи от единия партньор. Качественият секс изисква участието на множество външни фактори.

Което ни води до последната тема:

Социалният секс

Хората са, може би повече от което и да е животно, социални същества и сексуалността е тясно свързана с нашия социален живот. По дефиниция секс има когато двама души се свържат. Така че по дефиниция сексът е социален компонент, като в същото време остава дълбоко лично изживяване.

Оскар Уайлд казва: "Всичко опира до секс, без самият секс - сексът е за власт". Той може да бъде използван като показ на доминиране, като изява на власт. И двата пола се наслаждават на игрите на власт или по традиционен начин, или забравяйки традиционните сексуални роли.

Сексът също така е силно регулиран от социалните сили. Сексуален срам, забрана на полови малцинства, забрана на чувствата са все социални предразсъдъци, налагани върху индивидите. 

Отклонението от това, което е възприето за нормално, обиновено се наказва от обществото. Понякога с много тежка ръка. Все още по света има места, на които хората не могат законно да правят секс или да се женят за хора, към които са привлечени. 

Тези мъже и жени знаят това. Източник: Pixabay

Американският социолог Рандъл Колинс (Randall Collins) отдавна твърди, че сексът е социално изграден. Също като редица други "ритуали", той може да бъде разбран единствено от социална гледна точка. Слуховете в офиса, неделната църква или излизането на срещи са все социални ритуали, обяснява Колинс. Целта им е различна, но следва едни и същи социални правила и всички са основани на едни и същи психологични процеси. Всеки от тях служи да събира хората в група наясно с всички свои членове, които имат общи интереси и споделят обща емоционална връзка. 

Рандъл Колинс продължава с това, че всички ритуали на взаимодействие имат същия ефект. Солидарността между членовете се увеличава - "всички сме един отбор" за спортните фенове, "ние сме си верни" за двойка. Духовната енергия се задълбочава - "влюбен съм". С повторение на ритуала се появява памет, която символизира връзката между партньорите - "онова романтично бягство в Хавай". Обектът се превръща в "свещен", като сватбен пръстен например. И определени жестове издават принадлежност към група - "само ние можем да правим това един с друг". В края на краищата ритуалите стигат до очертаване на групата, "ние", от останалото човечество, "те". 

Защо хората правят секс

Да обобщим: правим секс, за да се възпроизвеждаме. Правим много секс, защото носи удоволствие. Правим го защото сме самотни, или възбудени, или пияни. Правим го, за да покажем чувствата си, правим го, за да скъсаме с някого, както и по някои безбожни причини, като разпространението на болести, разпространявани по полов път.

Правим секс защото искаме да се придвижим в обществото. Да станем известни, да достигнем желаното, или поне ръката, ухото или нещо друго на някой властимащ. Понякога го правим на открито, понякога трябва да се крием в сенките, за да бъдем себе си. Но в края на краищата правим секс защото сме хора, а хората правят секс. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

1

Гароне

14.02 2017 в 15:59

На мен и една ми стига :)