25-годишен младеж живее 555 дни, носейки изкуственото си сърце в раница (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юни 2016 в 08:35 20615 0

Стан Ларкин

Кредит University of Michigan Health System

Стан Ларкин

Стан Ларкин (Stan Larkin), американски гражданин на 25 години, живее без своето сърце вече 17 месеца, благодарение на устройство, което носи в раница, съобщава сайтът CNET.

Устройството с преносима батерия е предназначено за използване в случай на пълен отказ на сърдечния мускул. SynCardia Freedom Portable Driver е първото в света устройство от този вид: напълно преносимо изкуствено сърце, което може да се носи в раница. Други портативни устройства, като например имплантируеми дефибрилатори помагат само в случай на частичен отказ на сърцето, а  апаратът SynCardia напълно замества естествения орган. Преди неговото изобретение, изкуственото сърце принуждаваше пациента да е прикован на легло.

Да получи един пациент орган за трансплантация е много трудно, само в САЩ към днешна дата чакат над 121 000 пациента, а 22 души умират всеки ден, недочакали трансплантация. 

Стан Ларкин и по-големият му брат са диагностицирани с наследственото заболяване кардиомиопатия преди няколко години.

Кардиомиопатия е заболяване на миокарда, при което сърдечният мускул е структурно и функционално променен в резултат от мутации в един от четирите гените, кодиращи сърдечните протеини.

При кардиомиопатията сърдечната недостатъчност бавно, но неизбежно прогресира, така че единствената надежда за оцеляване на пациентите е трансплантацията на сърце. 

През декември 2014 г. сърцето на Стан отказва, и лекарите решават да го отстранят и той става първият пациент в щата Мичиган, на който се трансплантира апаратът SynCardia Freedom Portable Driver - 6-килограмово преносимо устройство, което с помощта на помпи и сгъстен въздух изпомпва кръвта през артериите, вместо истинското сърце.

Това устройство се тества от 2010 г. доста успешно, а през 2012 г. на изкуственото сърце SynCardia Freedom Portable Driver е присъдена наградата Medical Design Excellence Award в категорията за медицински технологии за реанимация и спешна медицинска помощ.

Устройството с преносима батерия е предназначено за използване в случай на пълен отказ на сърдечния мускул. SynCardia Freedom Portable Driver е първото в света устройство от този вид: напълно преносим изкуствено сърце, което може свободно да се носи в раница. Други портативни устройства, като например имплантируеми дефибрилатори помагат само в случай на частичен отказ на сърцето, а  апаратът SynCardia напълно замества естествения орган. Преди неговото изобретение, изкуственото сърце принуждаваше пациента да е прикован на легло.

Стан Ларкин живее с изкуствено сърце 555 дни. Абсолютният рекорд за пациент с напълно изкуствено сърце SynCardia е 1374 дни

Изкуственото сърце SynCardia тежи 160 грама (половината от теглото на естественото) и струва 124 800 долара заедно с преносимия комплект в раницата.

Автономията на устройството е все пак значително ограничена - трябва редовно да се посещава клиниката, а и не всякаква активност е позволена. Пациентът е бива да натоварва прекомерно сърдечно-съдовата си система. Но за изненада на лекарите, Стан може да играе баскетбол.

В крайна сметка на 9 май 2016 Стан Ларкин получи дълго чаканата трансплантация и сега живее с новото си сърце.

Кой знае, може би в бъдеще изкуствено сърце ще станат по-самостоятелни и по-надежден от настоящето. Заболявания на сърдечно-съдовата система - основната причина за смъртност в света, според статистиката на СЗО, така че инсталирането на изкуствено сърце може да спаси живота на милиони хора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !