28 юни: На този ден в историята на науката и технологиите

Ваня Милева Последна промяна на 28 юни 2022 в 00:00 6287 0

На 28 юни 1902 г. Конгресът на САЩ одобрява Закона за изграждане на канал през Панамския провлак и по този начин оправомощава президента да придобие правата за изграждане на канала от френската Панамска компания и правото за вечен контрол върху зоната на канала от Колумбия.

На 28 юни 1824 г. е роден Пол Брока, френски хирург, етнограф, анатом. Брока става основател на нова наука - антропологията, основава списанието "Антропологичен преглед" (Revue d'anthropologie) през 1872 г. и Висшето училище по антропология през 1876 г.


На 28 юни 1873 г. е роден един от най-противоречивите учени в историта на науката на XX век - френският хирург Алексис Карел. От една страна, през 1912 г. е удостоен с Нобеловата награда за революционната си работа по хирургическото зашиване на кръвоносни съдове и трансплантацията на кръвоносни съдове и органи. Той изобретява първата помпа за перфузия с Чарлз А. Линдберг, което отваря пътя към трансплантацията на органи.

От друга страна, той е бил привърженик на евгениката, твърдял е, че хората са биологично неравностойни и че трябва да се евтаназират "психически и физиологично изостаналите".

Карел се застъпва за използването на отровни газове, за да се отърве човечеството от „дефектните“ и подкрепя расизма. Тази идея появява в средата на 30-те години на миналия век, преди прилагането на подобни практики в Германия. През 1936 г. в немското изданияе на книгата L'Homme, cet inconnu (Човекът, неизвестният) на Карел, по искане на издателя, той добави следната похвала на нацисткия режим, която не се появява в изданията на други езици:

"Германското правителство е предприело енергични мерки срещу разпространението на дефектните, психично болните и престъпниците. Идеалното решение би било потискането на всеки от тези индивиди, веднага щом той се окаже опасен."

За психично болните и престъпниците Карел одобрява използването на отровни газове за евтаназия, "за да не се изроди човечеството".

Освен нобелов лауреат Алексис Карел също е бил избран два пъти, през 1924 и 1927 г., като почетен член на Академията на науките на СССР. През 1979 г. лунният кратер Карел е кръстен на него като почит към научните му постижения.


На 28 юни 1926 г. е подписано споразумение за сливане между Benz и Daimler, което води до формирането на известната вече марка Mercedes Benz.


На 28 юни 1930 г. се ражда американският биохимик и паразитолог Уилям Сесил Кембъл, носител на Нобелова награда за медицина за 2015 г. за своите пробиви в излекуването на болести, причинени от паразитни червеи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !