28% повишен риск от преждевременна смърт с добавянето на тази подправка към храната

Ваня Милева Последна промяна на 15 юли 2022 в 07:35 6173 0

добавянето на сол

Кредит Rawpixel

Според ново проучване хората, които винаги добавят сол към храната си, имат 28% повишен риск от преждевременна смърт..

Според ново изследване, публикувано в European Heart Journal, хората, които винаги добавят сол към храната си, имат 28% повишен риск от преждевременна смърт. Това съответства на намаляване на продължителността на живота с 2,28 години за мъжете и 1,5 години за жените на 50-годишна възраст.

Хората, които добавят допълнително сол към храната си на масата, са изложени на по-висок риск от преждевременна смърт по каквато и да е причина според проучване, включващо повече от 500 000 души, публикувано на наскоро в European Heart Journal.

Тези, които винаги са добавяли сол към храната си, са имали 28% повишен риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които никога или рядко са добавяли сол. В общото население около трима на всеки сто души на възраст между 40 и 69 години умират преждевременно. Повишеният риск от неизменното добавяне на сол към храната, наблюдаван в настоящото проучване, предполага, че още един на всеки сто може да умре преждевременно в тази възрастова група.

Освен това, в корелиран резултат, проучването установи по-ниска продължителност на живота сред хората, които винаги добавят сол, в сравнение с тези, които никога или рядко добавят сол. На 50-годишна възраст 2,28 години и 1,5 години са намалени съответно с продължителността на живота на мъжете и жените, които винаги са добавяли сол към храната си в сравнение с тези, които никога или рядко са го правили.

По-висок риск от преждевременна смърт от добавяне на сол
Рискът от преждевременна смърт от добавяне на сол към храната. Кредит: European Heart Journal

Констатациите имат няколко важни последици за общественото здраве според изследователите, ръководени от професор Лу Ци (Lu Qi) от Университетското училище по обществено здраве и тропическа медицина Tulane, Ню Орлиънс, САЩ.

„Доколкото ми е известно, нашето изследване е първото, което оценява връзката между добавянето на сол към храните и преждевременната смърт“, заявява той. „То предоставя нови доказателства в подкрепа на препоръките за промяна на поведението за подобряване на здравето. Дори умерено намаляване на приема на натрий, чрез добавяне на по-малко или никаква сол към храната на масата, вероятно ще доведе до значителни ползи за здравето, особено когато се постигне в цялата популация."

Много храни, особено предварително приготвените и преработени храни, имат високи нива на добавена сол, преди дори да стигнат до масата, което прави оценката на общия прием на натрий изключително трудна. Проучванията, оценяващи приема на сол чрез тестове на урината, често вземат само един тест на урината и следователно не отразяват непременно обичайното поведение. Освен това храните с високо съдържание на сол често са придружени от храни, богати на калий, като плодове и зеленчуци, което е добре за нас. Макар че е известно, че калият предпазва от риска от сърдечни заболявания и метаболитни заболявания като диабет, натрият увеличава риска от състояния като рак, високо кръвно налягане и инсулт.

Поради тези причини учените избират да проучат дали хората добавят сол към храната си на масата, независимо от добавената сол по време на готвене.

„Добавянето на сол към храните на масата е обичайно хранително поведение, което е пряко свързано с дългосрочните предпочитания на индивида към храни със солен вкус и обичайния прием на сол“, разказва проф. Чи. „В западната диета добавянето на сол на масата представлява 6-20% от общия прием на сол и осигурява уникален начин за оценка на връзката между обичайния прием на натрий и риска от смърт.“

Изследователите са анализирали данни от 501 379 души, участващи в проучването на UK Biobank. Когато се присъединяват към проучването между 2006 и 2010 г., участниците са запитани чрез въпросник на дали добавят сол към храните си (i) никога/рядко, (ii) понякога, (iii) обикновено, (iv) винаги, или (v) предпочитат да не отговарят. Тези, които са предпочели да не отговарят, не са включени в анализа. Изследователите коригират своите анализи, за да вземат предвид фактори, които биха могли да повлияят на резултатите като възраст, пол, раса, лишения, индекс на телесна маса (ИТМ), тютюнопушене, прием на алкохол, физическа активност, диета и медицински състояния като диабет, рак и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Те следват участниците средно девет години. Преждевременната смърт се определя като смърт преди навършване на 75 години.

Освен че установяват, че винаги добавянето на сол към храните е свързано с по-висок риск от преждевременна смърт поради всякакви причини и намаляване на очакваната продължителност на живота, изследователите откриват, че тези рискове обикновено намаляват леко при хора, които консумират най-големи количества плодове и зеленчуци, въпреки че тези резултати не са статистически значими.

„Не бяхме изненадани от това откритие, тъй като плодовете и зеленчуците са основни източници на калий, който има защитен ефект и е свързан с по-нисък риск от преждевременна смърт“, споделя проф. Ци.

„Тъй като нашето проучване е първото, което съобщава за връзка между добавянето на сол към храните и смъртността, са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърдят констатациите, преди да се направят препоръки.“

В редакционна статия, която придружава статията, професор Аника Розенгрен (Annika Rosengren), старши изследовател и професор по медицина в Салгренската академия, Университета в Гьотеборг, Швеция, която не е участвала в изследването, пише, че нетният ефект от драстичното намаляване на приема на сол за хората остава спорен.

„Предвид различните индикации, че много ниският прием на натрий може да не е полезен или дори вреден, важно е да се прави разлика между препоръките на индивидуална основа и действията на ниво популация“, пише Розенгрен.

Тя заключава:

„Класическата епидемиология твърди, че по-голяма нетна полза се постига чрез подхода за цялото население (постигане на малък ефект при много хора), отколкото при насочване към високорискови индивиди (голям ефект, но постиган само при малък брой хора). Очевидната и основана на доказателства стратегия по отношение на предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания при индивидите е ранното откриване и лечение на хипертония, включително промени в начина на живот, докато стратегиите за намаляване на солта на обществено ниво ще намалят средните нива на кръвното налягане в населението, което ще доведе до по-малко хора, развиващи хипертония и които общо взето по-рядко се разболяват, както и намалява нуждата от лечение. Недобавянето на допълнителна сол към храната е малко вероятно да бъде вредно и може да допринесе за стратегии за понижаване на нивата на кръвното налягане сред населението."

Проф. Чи и колегите му ще проведат допълнителни проучвания за връзката между добавянето на сол към храните и различни хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и диабет. Те също така очакват потенциални клинични изпитвания, за да тестват ефектите от намаляването на добавянето на сол върху здравните резултати.

Справка:

  1. “Adding salt to foods and hazard of premature mortality” by Hao Ma, Qiaochu Xue, Xuan Wang, Xiang Li, Oscar H Franco, Yanping Li, Yoriko Heianza, JoAnn E Manson and Lu Qi, 10 July 2022, European Heart Journal.
    DOI: 10.1093/eurheartj/ehac208
  2. “Salt – the sweet spot?” by Annika Rosengren, 10 July 2022, European Heart Journal.
    DOI: 10.1093/eurheartj/ehac336

Източник: Adding This Seasoning to Your Food Is Linked to 28% Increased Risk of Dying Prematurely
European Society Of Cardiology

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !