29 юни: На този ден в историята на науката и технологиите

Ваня Милева Последна промяна на 29 юни 2022 в 00:00 6042 0

На 29 юни 1793 г. се ражда Йозеф Ресел, австрийски инженер и изобретател от чешки произход, който през 1812 г. изобретява, след това тества, а през 1827 г. патентова нов метод за задвижване на кораби - витло на базата на архимедовия винт.

Когато витлото се завърти, всяка лопатка улавя маса вода и я изхвърля назад, придавайки й накакъв момент на импулса - реакционната сила на тази изхвърлена вода прехвърля импулса към лопатките на витлото, лопатките, от своя страна, към вала на витлото през главината и витловият вал, по-нататък, към корпуса на съда.

През 1826 - 1829 г. Ресел успява да построи параход с дървено витло по свой собствен проект и парна машина с шест конски сили. Експериментът завърши, поради случайност, с неуспех: парният котел избухва по време на тестовете и по-нататъшните експерименти са забранени от полицията. Експлозията не е причинена от конструкцията на витлото, както мнозина са смятали по това време.

Тогава Ресел продава патента си на Франция - и абсолютно всички последващи проекти на витлови кораби се основават на патента на Ресел.


На 29 юни 1888 г. в Кристалния дворец (Лондон) върху усъвършенствания фонограф на Едисон е записано оратория от Джордж Фридрих Хендел „Израел в Египет“. Няколкостотин гласа в записа се изпълняват "Moses and the Children of Israel” ("Мойсей и децата на Израел").

Този запис се счита за най-старият от тези, направени специално за по-нататъшно разпространение (а не като експеримент), а преди компютърната реставрация на фонограмите на Леон Скот (1860 г.) се счита за най-ранните оцелели звукозаписи.


На 29 юни 1900 г. се ражда граф Антоан Мари Жан-Батист Роже дьо Сент-Екзюпери, пилот и писател, човек, който с работата си издига авиацията в ранг на поезия (по-късно Ричард Бах става негов литературен последовател). Противно на заблудата, Сент Екзюпери не е бил военен пилот. Той се записва като доброволец (едва е взет заради възрастта му дори в разузнавателно отделение) и се е занимавал с въздушна разузнавателна дейност и въздушна фотография.


На 29 юни 2007 г. Apple представя първия си мобилен телефон - iPhone.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !