27 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

29 юни: На този ден в историята на науката и технологиите

| На този ден 29 юни 25970
Витлата на Титаник. Англия, 1908 г.

На 29 юни 1793 г. се ражда Йозеф Ресел, австрийски инженер и изобретател от чешки произход, който през 1812 г. изобретява, след това тества, а през 1827 г. патентова нов метод за задвижване на кораби - витло на базата на архимедовия винт.

Когато витлото се завърти, всяка лопатка улавя маса вода и я изхвърля назад, придавайки й накакъв момент на импулса - реакционната сила на тази изхвърлена вода прехвърля импулса към лопатките на витлото, лопатките, от своя страна, към вала на витлото през главината и витловият вал, по-нататък, към корпуса на съда.

През 1826 - 1829 г. Ресел успява да построи параход с дървено витло по свой собствен проект и парна машина с шест конски сили. Експериментът завърши, поради случайност, с неуспех: парният котел избухва по време на тестовете и по-нататъшните експерименти са забранени от полицията. Експлозията не е причинена от конструкцията на витлото, както мнозина са смятали по това време.

Тогава Ресел продава патента си на Франция - и абсолютно всички последващи проекти на витлови кораби се основават на патента на Ресел.


На 29 юни 1888 г. в Кристалния дворец (Лондон) върху усъвършенствания фонограф на Едисон е записано оратория от Джордж Фридрих Хендел „Израел в Египет“. Няколкостотин гласа в записа се изпълняват "Moses and the Children of Israel” ("Мойсей и децата на Израел").

Този запис се счита за най-старият от тези, направени специално за по-нататъшно разпространение (а не като експеримент), а преди компютърната реставрация на фонограмите на Леон Скот (1860 г.) се счита за най-ранните оцелели звукозаписи.


На 29 юни 1900 г. се ражда граф Антоан Мари Жан-Батист Роже дьо Сент-Екзюпери, пилот и писател, човек, който с работата си издига авиацията в ранг на поезия (по-късно Ричард Бах става негов литературен последовател). Противно на заблудата, Сент Екзюпери не е бил военен пилот. Той се записва като доброволец (едва е взет заради възрастта му дори в разузнавателно отделение) и се е занимавал с въздушна разузнавателна дейност и въздушна фотография.


На 29 юни 2007 г. Apple представя първия си мобилен телефон - iPhone.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.