3 март - Световен ден на дивата природа (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 март 2020 в 00:00 6433 0

Кредит: World Wildlife Day

3 март е обявен за Световен ден на дивата природа (World Wildlife Day). Отбелязва се от 2014 г. по силата на Резолюция A/RES/68/205, приета от Общото събрание на ООН, за да се насочи вниманието на обществеността към многообразието и красотата на дивата фауна и флора и за да се повиши степента на информираност за дейностите за защита на дивата природа.

На 20 декември 2013 г. Шестдесет и осмата сесия на Общото събрание на ООН обяви 3 март за Световен ден на дивата природа, за да повиши информираността за дивата флора и фауна по света. Датата е избрана в деня, когато е приета Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES) през 1979 г., която играе важна роля в гарантирането, че международната търговия не застрашава оцеляването на видовете.

Световният ден на дивата природа ще бъде отбелязан през 2020 г. под темата „Поддържане на живота на Земята“, обхващащ всички видове диви животни и растения като ключови компоненти на световното биоразнообразие. Това е в съответствие с целите на ООН за устойчиво развитие 1, 12, 14 и 15 и техните широкообхватни ангажименти за намаляване на бедността, гарантиране на устойчиво използване на ресурсите и запазване на живота както на сушата, така и във водата, за да се спре загубата на биологично разнообразие.

Земята е дом на неизброими видове фауна и флора. Това богато разнообразие и милиардите години, през които многобройните му елементи са си взаимодействали, са именно това, което направи нашата планета обитаема за всички живи същества, включително и за хората. В исторически план ние сме зависили от постоянното взаимодействие и взаимовръзки между всички елементи на биосферата за всички наши нужди: въздухът, който дишаме, храната, която ядем, енергията, която използваме, и материалите, от които се нуждаем за различни цели. Но свръхексплоатацията от човека на видовете и природните ресурси, включително местообитанията и екосистемите на всички диви животни, нарушават световното биоразнообразие. Почти една четвърт от всички видове понастоящем са изложени на риск от изчезване през следващите десетилетия,

На Световния ден на дивата природа 2020 г. ще отбележим специалното място на дивите растения и животни в техните многообразни и красиви форми като компонент на световното биологично разнообразие. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !