31 юли в историята на науката и технологиите

Ваня Милева Последна промяна на 31 юли 2022 в 00:00 6133 0

Моруга - паметник на Христофор Колумб. Колумб стъпва на южното крайбрежие на остров Тринидад по време на третото си пътуване през 1498 г.

Кредит Wikimedia Commons

Моруга - паметник на Христофор Колумб. Колумб стъпва на южното крайбрежие на остров Тринидад по време на третото си пътуване през 1498 г.

На 31 юли 1498 г., по време на третата експедиция до Западното полукълбо, Христофор Колумб става първият европеец, който открива остров Тринидад. Островът остава испански до 1797 г., но до голяма степен е заселен от френски колонисти. През 1889 г. Тринидад и Мартиника стават единна колония на Британската корона. Тринидад и Тобаго получават самоуправление през 1958 г. и независимост от Обединеното кралство през 1962 г.

През 1790 г., на 31 юли, е издаден първият американски патент за изобретателя Самюъл Хопкинс за производство на калиев карбонат. Калиевият карбонат, наричан още поташ, се използва при производството на течен (калиев) сапун и стъкло. В готварството се използва като хранителна добавка (Е501) подобно на натриевия бикарбонат. Приложение намира и като електролит (стопилка) в горивни елементи.

На 31 юли 1825 г. датският физик Ханс Кристиан Оерстед открива алуминия. Той редуцира хлорида на този елемент с калиева амалгама при нагряване и изолира метала. По-късно методът на Ерстед е подобрен от Фридрих Вьолер, той използва чист метален калий, за да редуцира алуминиевия хлорид до метала, а също така описва химичните свойства на алуминия.

Оерстед е един от най-изявените учени на 19 век, открил връзката между електричеството и магнетизма - явление, на което се основават повечето съвременни технологии - от електродвигателите до радиото и телевизията. В негова чест единицата за напрегнатост на магнитното поле е наречена оерстед.

Първо изображение на Луната, изпратено от Ranger 7.

Американската автоматична лунна сонда Рейнджър 7 е изстреляна на 28 юли 1964 г. от стартовия комплекс 12 на военновъздушната база на Съединените щати Кейп Канаверал, който по това време носи името Кейп Кенеди.

Рейнджър 7 достига Луната на 31 юли. Първото изображение е направено в 13:08:45 UT от  височина 2110 км. 4308 висококачествени снимки са прехвърлени през последните 17 минути на полета. Последното изображение преди сблъсъка на апарата с лунната повърхност има резолюция от 0,5 метра. Сондата Рейнджър 7 предава на тази дата първите близки снимки на Луната, които са 1000 пъти по-ясни от тези на земните телескопи.

След 68,6 часа полет, Рейнджър 7 се разбива в района между Морето на облаците и Океана на бурите (по-късно наречено Mare Cognitum) в точката с координати 10.63 S, 20.60 W.

Джеймс Ъруин с автомобила-луноход и лунния модул

Аполо 15 е деветата пилотирана мисия от програмата Аполо и четвъртата мисия кацнала Луната. На 31 юли 1971 г. астронавтите от Аполо 15 за пръв път използват ръчно управляемо превозно средство, луноход (Lunar Roving Vehicle, LRV), за придвижване по повърхността на Луната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !