350 слона загинаха в Ботсвана при загадъчни обстоятелства

Ваня Милева Последна промяна на 03 юли 2020 в 00:00 4744 0

Кредит Unsplash

В началото на май в Ботсвана бяха регистрирани масови смъртни случаи на слонове. Минават два месеца, а броят на загиналите животни само се увеличава. В момента има повече от 350 мъртви слона.

Някои от слоновете са намерени с лицето надолу, което кара специалистите да предположат, че падането е станало внезапно. Повечето от телата са били разположени в близост до водоизточници в северната част на делтата на Окаванго, защитена зона за слонове и изследователския обект NG11. В съседна Намибия не се съобщава за такива смъртни случаи.

Ботсвана има най-голямата в света популация от слонове от вида Loxodonta africana - повече от 135 000 индивида. Известно е, че на тези места има бракониери, които използват цианид, за да отровят слонове. Местните власти и специалисти обаче отхвърлят тази теория, тъй като няма признаци на насилствени действия върху труповете на животните, а техните бивни, които са обикновено целта на бракониерите, са непокътнати. Друг важен фактор е, че животните - чистачи, като хиени и лешояди, не са отровени, въпреки, че са се хранели с труповете на животните.

Има още една теория, според която причината е антракс. Миналата година повече от 100 слона загинаха от предполагаемо огнище на антракс, а някои може би са загинали от суша. Правителството на Ботсвана обаче смята, че в случая не става въпрос за антракс.

Както съобщава The Guardian местните жители са видели няколко слона да се разхождат в кръг - поведение, което подсказва, че вероятно това, което се случва, има неврологичен ефект върху животните.

„Изпратихме проби за проверка и очакваме резултатите през следващите две седмици“, заяви Сирил Таоло (Cyril Taolo), директор на Департамента за дива природа и национални паркове в Ботсвана. Той обяснява това забавяне на лабораторните изследвания с ограниченията, свързани с COVID-19.

Много еколози са загрижени, че толкова дълго ще се забавят резултатите. Внезапният характер на смъртта на поне някои слонове ни кара да се страхуваме, че може да е замесена отрова, въпреки липсата на жертви сред другите видове

Доскоро Ботсвана беше една от най-безопасните страни за тези уязвими животни, но през 2019 г. учените отчитат скок в бракониерството на слонове. Миналата година правителството на Ботсвана отмени забраната на бракониерството, като посочи за мотив зачестилите конфликти между хора и слонове .

"Това е напълно безпрецедентно по отношение на броя на слоновете, умиращи заради нещо, несвързано със сушата", коментира пред BBC биологът Найл Маккан (Niall McCann), директор на National Park Rescue, обяснявайки, че все още не изключва някаква болест да е причината.

"Да, това е екологична катастрофа - но тя има потенциал да прерасне в криза общественото здравеопазване."

Нуждаем се от отговори не само в името на останалите слонове, но и за да сме сигурни, че и ние сме защитени.

Източник:

Hundreds of Elephants Have Died in Botswana, And We Don't Know Why, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !