3D принтиране помага на учените да разберат как възприемаме храните (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 март 2020 в 00:03 5523 0

Кредит pixabay

С помощта на 3D принтер, пълен с хранителна паста, екип от Масачузетския технологичен институт разкрива как формата и подредбата на храната може да подведе мозъка ни да се чувстваме повече или по-малко сити след хранене.

Например мозъкът ви може да възприеме две различни подредби на същото количество от пастата като две ястия с напълно различна хранителна стойност, според Gizmodo. Това е добре известен психологически трик, който често се използва при сервирането на храните, но 3D принтираната храна показва, че за мозъка разликата наистина идва от различната форма.


Пример за това как възприятието може да повлияе на апетита. И двете чаши съдържат едно и също количество шунка, но едното изглежда повече заради начина на нарязване, поради което остава повече празно пространство. Това внушава, че лявата чаша ще ни засити по-добре. Кредит:MIT CSAIL HCI Engineering Group

Експериментът с 3D принтираните храни показва две ясни тенденции за връзката между презентацията на храната и апетита. Първо, принтирането на храната в по-сложни и интересни форми кара хората да мислят, че получават повече храна и съобщават, че са по-доволни след като са я изяли, отколкото биха ако храната беше безформена, но със същата енергийна стойност.

И трите бисквити са направени от същия вид и количество съставки, но комплексната вътрешна структура образува по-шуплест резултат, който повишава времето за дъвчене и чувството за засищане. Кредит: MIT CSAIL HCI Engineering Group

Вторият елемент е плътността на храната - по-въздушните изделия са по-приятни от сбитите. Това е така, не само защото изделието изглежда по-голямо, но и защото отнема повече време да бъде сдъвкано, в сравнение с такова, което се изяжда на две хапки.

Този експеримент може да помогне повече за разбирането на това как възприемаме храната, както и особените психологически ефекти, които влияят на преценката ни.

Източник: Futurism - 3D PRINTING FOOD IN CERTAIN SHAPES TRICKS PEOPLE INTO EATING LESS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !