4 август 1693 г. е рожденият ден на шампанското

Ваня Милева Последна промяна на 04 август 2022 в 00:00 10799 1

Кредит Wikimedia Commons

На този ден Дом (от лат. dominus - „господин“, обръщение към духовник във Франция) Пиер Периньон решава да отвори бутилка вино, направено по негова собствена рецепта.

За бенедиктинеца виното в бутилката е изглеждало развалено, то подозрително шумяло и се пенило, но той все пак решил да отпие.

Легендата гласи, че именно на 4 август 1693 г. монахът и винопроизводител от старинното абатство на Овилер в провинция Шампан Дом Пиер Периньон показал своето творение на игумена на манастира - бяло вино с нежен аромат, изпълнено с малки мехурчета газ, които гъделичкат небцето.

Така започва историята на виното на аристократите.

Периньон става един от първите популяризатори на пенливото вино, което не било много разпространено по негово време.

Той  прави редица подобрения в технологията на неговото производство.

Пиер Периньон обаче не е изобретател на шампанското. Преувеличаването на ролята му тръгва от книга, написана през 1821 г. от Дом Грусар за историята на абатството Овилер, която съдържа много измислици.

Виното, създадено от Периньон, се превръща в основна забележителност на провинция Шампан, в която се намира абатството Овилер. Както е обичайно във Франция, виното започна да се нарича на името на провинцията - шампанско.

В началото, разбира се, Дом Периньон пази рецептата си в тайна. Процесът на приготвяне на шампанско е включвал множество малки хитрости, всяка от които е била изключително важна.

И така, Дом Периньон налива шампанско в бутилки с дебели стени от „английско стъкло“, както във Франция наричат изобретеното от британския адмирал Робърт Мансел ​​особено здравото стъкло с добавка на желязо и манган. Това прави възможно задържането на въглеродния диоксид, който преди това е взривявал бъчвите. 

Дом Периньон е бил първият, на когото му хрумва да прави тапи от кора от корков дъб и да завързва корковите тапи с въже, напоено с масло за здравина.

Важно било за създаването на шампанско и да се използва смес от грозде от различни сортове, което създаде букета на виното по-богат. Но съставът на сместа се променял всяка година в зависимост от качеството на реколтата - за шампанското е необходимо не само най-доброто грозде.

Все пак тайните на Пиер Периньон са били разкрити няколко години след смъртта му, когато е публикувана книга за производството на шампанско, написана от игумена Жан Годино на катедралата в Реймс. 

Днес известната марка шампанско Дом Периньон е кръстена в негова чест.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2602

1

Г-н Колев

05.08 2021 в 09:54

Истината е, че Путин е открил шампанското и от юни т.г със закон е регламентирано използването на понятието в РФ. Само руското е шампанско всичко друго е само "пенливо вино". Даже и българската Искра не прави изключение.