4 медала за България на Международната Менделеевска олимпиада по химия

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 май 2017 в 10:10 4371 0

Кредит СРООПН

Между 23 и 29 април 2017 г. в Астана, Казахстан, се проведе 51-вата Международна Менделеевска олимпиада по химия.

България отново бе представена от четирима участници в отбор, който се завръща с един сребърен и три бронзови медали.

Учениците са и първите четирима лауреати на тазгодишната Национална олимпиада по химия, която се проведе във Варна през март.

  • Петър Христов, 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Кръстьо Драгинов, 12 клас, ПМГ - Гоце Делчев - бронзов медал
  • Кристина Костадинова, 12 клас, НПМГ - бронзов медал
  • Весела Механджиева, 12 клас, НПМГ - бронзов медал

Ръководители на отбора са Христо Чанев - доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.

Международната Менделеевска олимпиада по химия се организира за ученици от 10 – 12 клас. ММОХ се провежда от 1992 г., като до 1997 г. олимпиадата се провежда само в Русия, а след миналата година - и в страните от бившия Съветски съюз. От 2004 г. във формата на олимпиадата са включени България и Румъния. Малко по-късно и Македония, Молдова и Унгария. Традиционно участниците в отбора са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Подготовката и участието на България в олимпиадата е възможно благодарение на средствата, осигурени от Фондация „Америка за България“. През 2013 г. фондацията предостави средства за оборудване на Олимпийска лаборатория по химия в СУ, в която протича подготовката на българските отбори за международните олимпиади. Работата в лабораторията е основен фактор за конкурентоспособността на нашите състезатели, тъй като за съжаление подобни условия все още липсват в повечето училища в страната.

България ще участва и в 49 издание на Международната олимпиада по химия, която ще се проведе през юли 2017 г. в Након Патом, Тайланд.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !