40-годишно пътуване в науката води до откриването на нов вид трюфел

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 август 2020 в 00:37 6416 0

Кредит pixabay

През първата си година като докторант, изучаващ екологията на трюфелите в Щатския университет на Орегон, Дан Луома (Dan Luoma) посещава научна среща през 1981 г. на остров Оркас, щата Вашингтон. В единия от дните на срещата той отива да търси трюфели и открива различен вид. Показва ги на своя ментор Джеймс Трап (James Trappe), който потвърждава, че те са от неописан досега вид и ги добавя към колекцията на университета.

Почти четиредесет години по-късно, с помощта на новите научни технологии Трап и други учени потвърждават, че тези трюфели са уникални. Екипът публикува наскоро своите открития в списание Fungal Systematics and Evolution, описвайки новия вид. Наречен е Tuber luomae на Луома, който се пенсионира тази година след 40 години научна дейност в университета.

"Този трюфел от 1981 г. беше един от първите, които бях откривал някога", споделя Луома. "Да бъде кръстен в моя чест в годината когато се пенсионирам затваря цикъла за мен. Това е чудесен начин да отпразнувам пенсионирането си".

Някои видове трюфели са изключително ценени в кулинарията заради отличителния си вкус и аромат. Видовете, които с черни, бели или кафяви се откриват трудно и виреят в ограничени географски зони, което определя и високите им цени.

Орегон и Северозападното крайбрежие на Тихия океан в САЩ са дом на някои от тези скъпи видове, което прави региона едно от най-добрите места за лов на трюфели. Видът, открит от Луома, е червен трюфел, който няма отличителния вкус, търсен в кулинарията.

И докато основното внимание, което трюфелите получават е от кулинарните среди, те, заедно с други гъби са важни за здравето на горите. Гъбите осигуряват хранителни вещества за растенията и могат да им помогнат да оцелеят при суша.

Луома изучава екологията на трюфелите по време на докторантурата си в Щатския университет на Орегон и след това продължава научната си дейност в университета. Преди около десет години Трап търси в колекцията на университета, най-богатата в света с около 50 000 екземпляра, трюфели, подобни на онзи, открит от Луома през 1981 г. и открива три.

Джойс Еберхарт (Joyce Eberhart) от Щатския университет на Орегон и Грег Бонито (Greg Bonito) от Щатския университет на Мичиган изучават ДНК на тези три трюфела и доказват, че това е същият вид, като открития от Луомо.

И трите екземпляра са открити в Орегон между 1962 г. и 2012 г. Първият е открит почти 20 години преди откритието на Луома, но никога не е описан, докато Трап не открива приликите между тях. Сега разпространението на новия вид е определено между Югозападен Орегон до Северозападен Вашингтон (щата Вашингтон - б.а.)

Каролина Пиня Паез (Carolina Piña Páez), докторант в Щатския университет на Орегон също изследва трюфелите и документира микроскопските структури в трюфела със снимки, потвърждавайки, че спорите и външните слоеве са на уникален вид.

Трап, който изучава трюфелите повече от 60 години и е открил 230 нови вида, все още се вълнува от откритието за новия вид, кръстен на Луома. 

"Десетки професионални миколози и аматьори търсят трюфели в Западен Орегон над 100 години, но само тези четири от трюфела на Луома са откривани някога. Всеки един има конкретно местообитание, което предполага, че това е наистина много рядка гъба", обяснява Трап. 

Източник: EurekAlert - A 40-year journey leads to a new truffle species

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !