5 изненадващи факта за Суперлуната (стрийм, видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 ноември 2016 в 14:40 18938 0

Кредит Дани Кахете

"Суперлуната" на 14 ноември ще бъде най-голямото пълнолуние, наблюдавано от 1948 г. насам. Следващият път толкова близо Луната ще бъде едва през 2034 г.

Какво е Суперлуна?

Любопитно е, но в астрономията няма такъв термин като суперлуние. Терминът е предложен от астролог (не забравяйте, че за разлика от астрологията, астрономията е наука) и дословно неговата дефиниция е:

"'... Новолуние или пълнолуние, което съвпада с точност 90% с най-близката точка на лунната орбита (перигей) - Луната, Слънцето и Земята са на една линия и Луната е най-близо до Земята". 

В рамките на това определение има около 6 такива събития годишно.

Обсерваторията Slooh Community Observatory предлага предаване на живо пълнолунието от 13 ноември в 20:00 EST (03:00 българско време на 14 ноември) и може да го наблюдавате и тук. 

Представяме ви пет изненадващи факти за Суперлуната на 14 ноември:


1

В България няма да видим истинска Суперлуна

Суперлуната на 14 ноември ще бъде изключителна. Както бе посочено по-горе, тя ще е най-ярката Суперлуна от 1948 г. НАСА заяви, че следващото суперпълнолуние с толкова голям размер няма да се случи преди 25 ноември 2034.

Луната ще се окаже на най-близко разстояние от Земята, само на 356 511 километра в 13 часа 24 минути българско време

Дневна и нощна страна на Земята в момента на пълнолунието на 14 ноември в 13:52 UTC според EarthView . Източник: Earth&Sky

Пълнолунието за жителите на София ще настане в 15:54. На 14 ноември Луната ще изгрее за нашата територия в 17 часа 28 минути, тоест, пълната Луна ще бъде леко "остаряла" - данните може да проверите тук.

Данните за изгрева и залеза на Луната за София на 14 ноември.

За да видите естественият ни спътник в целия му блясък на 14 ноември, доколкото е възможно, потърсете място с достатъчно чист нисък хоризонт.

2

Луната всъщност няма да изглежда по-различно

Твърди се, че Луната ще изглежда по-голяма (около 14%) и ще бъде с 30% по-ярка. - Между впрочем същите числа бяха споменати и за Суперлуната през септември миналата година. ("Суперлуна и лунно затъмнение в неделя, 27 септември")

Но дори Луната да изглежда 15% по-голяма и дори 16%, отколкото типичното пълнолуние, средният любител - астроном няма да забележи голяма разлика. "Това не е достатъчно, за да го забележите, освен ако не сте много внимателен наблюдател", заяви Алън Макробърт (MacRobert), редактор на списание Sky & Telescope.

Sky & Telescope предлага експеримент, с който да "усетите разликата" между Суперлуна и обикновена Луна: 
Вземете един портокал, който ще изобразява Луната. Поставете го на 9 метра от вас, а после на 8.5м, опитайте отново. Забелязвате си разлика във видимия размер на портокала?

Възможно е Луната ще изглежда много голяма, когато е близо до хоризонта. Това е добре известен ефект, наречен "лунна илюзия". Учените предполагат, причина за нея е фактът, че наблюдателите могат лесно да сравняват Луната с близките сгради или защото човешкият мозък възприема обектите на хоризонта като по-големи от обекти с подобни размери високо в небето.

3

Приливите ще бъдат малко по-високи

Тези, които живеят в близост до океана, ще изпитат приливи, които са малко по-големи от обикновено. Такива по-високи приливи се случват, когато Луната е в нова или пълна фаза - тогава  Земята, Луната и Слънцето са подравнени на една линия и гравитационните им сили на последните два обекта се наслагват и действат съвместно, привличайки океаните на Земята.

Sky&Telescope предполага, че приливите ще бъдат с около 5 см по-високи на 14 ноември, което ще се дължи на Суперлуната.

"Най-голямата разлика се бъде в някои райони на крайбрежието на Аляска, където приливната вълна може да се увеличи с около 15 см", съобщиха служители на американската Национална океанска атмосферна администрация (NOAA), които записват стойностите на приливите. "Но като се има предвид, че в тези области средно приливната вълна е около 9 метра, увеличението е малък процент от цялото".

4

Има още една Суперлуна до края на годината

На 16 октомври наблюдавахме "Ловджийска" Суперлуна, но други две "Суперлуни" предстои да се видят - на 14 ноември и на 13 декември в 07:05 ч EST (02:05 българско време на 14 декември). 

Видът на Луната може да е разочароващ за тези, които искат да разгледат кратери и сенки на Луната без телескоп. Яркият блясък на пълните луни прави трудно или невъзможно да се намерят по-бледи небесни обекти като мъглявини, галактики или метеори.

"Суперлуната на 14 декември е забележителна и по друга причина," - заявиха сътрудници на НАСА. "Бледата лунна светлина ще намали видимостта на слабите метеори 5- до 10-кратно, превръщайки обикновено фантастичните Геминиди в астрономическа бележка под линия."

5

При пълнолуние Луната се изравнява със Земята и Слънцето, но не точно

Пълнолунията се случват, когато Слънцето, Земята и Луната са в една линия, като Земята е по средата. Но геометрията не е съвършена - Земята не блокира светлината на Слънцето, която огрява лицето на Луната.

Перфектното съвпадение се случва все пак от време на време, и резултатът е пълно лунно затъмнение. Не се предвиждат пълни лунни затъмнения през 2017 г., но в голяма част от САЩ ще може да се наблюдава пълно или частично слънчево затъмнение на 21 август 2017.

Наука ОFFNews искрено ви съветва да не се страхуватe от Суперлуната на 14 ноември 2016 г. , а да се наслаждавате на красивата гледка на спътника ни при всяка възможност, без да чакате някое "супер" събитие

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !