5 начина, по които тоалетните промениха света

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 ноември 2018 в 00:00 11544 1

Все пак повече от една трета от населението на света няма достъп дори до елементарен клозет и проблемът има тенденция към влошаване.

Кредит Yan Krukau/Pexels, Public Domain Certification

Все пак повече от една трета от населението на света няма достъп дори до елементарен клозет и проблемът има тенденция към влошаване.

Световният ден на тоалетната, който се отбелязва от 19 ноември от 2001 г., чества едно от най-обикновените неща от бита, но които играят важна роля в обществото.

Все пак повече от една трета от населението на света няма достъп дори до елементарнa тоалетнa и проблемът има тенденция към влошаване. Един скорошен статистически анализ прогнозира населението на света да достигне 11 млрд до 2100 г.

От предотвратяване на заболяванията до насърчаване на образованието - представяме ви пет начина, по които тоалетните променят света:

1. Поддържане на здравето на хората

Неправилното третиране на човешките отпадъци може да предизвика опустошителни заболявания. Когато хората не разполагат с тоалетни, те дефекират на открито, често в близост до мястото, където живеят или реките, от които черпят вода за пиене или къпане. Така например, около 1,1 милиона литра отточни води отива в река Ганг в Индия всяка минута, според Световната здравна организация. 

Замърсена вода причинява диарии и заболявания като холера. През 2012 г., проливни дъждове в Сиера Леоне и Гвинея, причиниха наводняване на тоалетните, заради което избухва смъртоносна епидемия от холера, при която загинаха над 392 души и заболяха повече от 25 000.

Заболяванията, предизвикани от фекални замърсявания, могат да доведат до раждането на бебета с ниско тегло, когнитивни проблеми и забавен растеж. Лошата канализация допринася за две от трите водещи причини за предотвратимите смъртни случаи при децата под петгодишна възраст.

2. Предотвратяване на слепотата

Ослепяващата трахома е инфекциозно заболяване, причинявано от една муха, която се излюпва изключително върху човешки екскременти. Заболяването се причинява от Chlamydia trachomatis, бактерия, която води също до полово предаваната болест хламидия. Мухите и контакт с очната секреция от инфектиран индивид разпространяват заболяването.

Трахомата засяга около 21,4 милиона души по данни на Световната здравна организация. От тях около 2,2 милиона са с увредено зрение и 1.2 милиона са слепи.

3. Жените са в безопасност

На места без тоалетни, жените трябва да отиват по-далеч, за да се облекчат, което ги поставя в риск от сексуално насилие. За да избегнат тази опасност, много жени използват така наречените "летящи тоалетни" - обикновени найлонови торбички, които те държат в домовете си. Летящи тоалетни са благодатна почва за лоши микроби, като бактерията, отговорна за трахомата, причиняваща слепота.

4. Насърчаване на посещаемостта в училище

Да се пита за тоалетна е табу на много места, особено сред жените. Младите момичета могат да спрат да ходят на училище, ако сградата не разполага с отделни тоалетни, което в крайна сметка ограничава достъпа на тези момичета до образование.

Но решението не винаги е лесно. Някои хуманитарни работници предлагат изграждането на обществени тоалетни, но например, в Бопал, Индия, те са използвани от мъже два пъти по-често отколкото от жени, според проучване от ноември 2008 г..

5. Пестене на енергия

Отпадъчните води от тоалетните съдържат около 10 пъти повече енергия в биохимична форма, затова учените и инженерите разработват начини за обработка на отпадъчните води за пестене на енергия и възстановяване на питейната вода.

Например, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс започна Reinvent the Toilet Challenge с цел разработване на санитарни, безводни тоалетни, които не изискват връзка с канализация или електричество и ще струват по-малко от пет цента на потребител на ден.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

1

kokoten

02.12 2017 в 13:43

...интересни анализи...