5 неща, които трябва да знаете за мисията до Юпитер Juno

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юли 2016 в 17:27 6178 0

След 5 години и 700 милиона км пътуване в космоса космическият апарат Джуно (Juno) излезе на орбита около Юпитер тази сутрин, вторник, 5 юли. Сондата започна безпрецедентно научно изследване на най-голямата планета в нашата Слънчева система - Юпитер.

Това са 5-те неща, които трябва да знаете за една от най-амбициозните космически мисии:

1. Juno счупи рекорда за скорост

Когато апаратът пристигна на орбита, Juno бе най-бързият, създаден от човека обект в историята. Скоростта на сондата бе 260 000 км/час, което е почти 10 пъти по-високо от максималната скорост на другите космически кораби.

Когато Juno започна да обикаля Юпитер тази сутрин, в 7 ч. на 5 юли (българскоп време), апаратът намали скоростта си с 35-минутното включване на главния двигател. Но дори и след забавянето му до 210 000 км/ч., Джуно продължава да бъде най-бързият космически кораб навлязъл някога в орбитата на планета.

2. Апаратът се предпазва срещу радиацията със защитна броня

Магнитното поле на газовия гигант постоянно привлича заредените частици от слънчевия вятър. В резултат на това радиацията на Юпитер е един милион пъти по-силна от тази на Земята. Научните прибори на Juno се защитават с титанова кутия с тегло 180 кг и с размерите на джип. Бронята намалява влиянието на радиацията около 800 пъти. Външните датчици на научните инструменти са защитени от тантал, а слънчевите панели са покрити със специално стъкло.

Juno не може да се защити напълно от радиацията на Юпитер. До края на мисията през февруари 2018 г. апаратът ще получи доза радиация еквивалентна на 100 милиона стоматологични рентгенови снимки.

3. Комуникацията Juno със Земята е изключително слаба

Когато Juno изпрати сигнал до дом да обяви, че маневрата на влизане в орбита е успешна, сигналът бе един милиард пъти по-слаб от сигнала на мобилен телефон.

4. Устройството работи на енергия от възобновяеми източници

Juno е най-далечната мисия, проектирана да работи на слънчева енергия, която е 25 пъти по-слаба, отколкото на Земята. Фотоволтаичните му панели съдържат 18 000 соларни клетки.

5. Juno е проект за народа

Най-важното нещо е, че мисията на Juno се провежда с активното участие на обществеността. Камерата Junocam, създадена от НАСА, позволява на любителите астрономи да решават кое от завихрянията на облаците да заснемат по време на всяко едно от 33-те приближавания с Юпитер на Juno.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !