5 пациента с ХИВ са вече излекувани от вируса с ваксина (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 февруари 2017 в 10:30 15669 0

Кредит Donald Bliss and Sriram Subramaniam/NIH

Повърхностните протеини на ХИВ-а (розово), бързо мутират и избягват антителата (жълтор и синьо).

Нова терапия дава на човешкия организъм възможност да се изчисти сам от ХИВ вируса, без каквито и да са други лекарства, съобщи онлайн издание Science News.

И отбелязва, че тъй като тази област, търсенето на ваксина СПИН, страда толкова от липса на успехи през последните 30 години, че дори положителните резултати от малки клинични проучвания без контролни групи, които обикновено се отхвърлят като несериозни, сега се приветстват от учените като проблясъци на надежда.

Научното изследване все още е в ранен етап и затова резултатите не са публикувани в рецензирани списания, а само са представени на Конференция за ретровируси и опортюнистични инфекции (Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections) в Сиатъл.

По данни на ООН 18 милиона души (около половината от всички хора, живеещи с ХИВ) вземат антиретровирусни (ARV) лекарства. Те са скъпи, не са достъпни в някои части на света и обикновено имат много лоши странични ефекти. Пациентите трябва да ги вземат всеки един ден, а в някои случаи и до края на живота си. Освен това, ARV терапията всъщност не премахва ХИВ, а просто го държи под контрол, така че да не сее хаос в тялото.

Въпреки интензивните усилия и огромни инвестиции, няма ваксина за превенция на ХИВ инфекцията, която да е доказана и на пазара. Изследователите тестват и т. нар. терапевтични ваксини, които имат за цел да помогнат на заразените хора да държат вируса под контрол в продължение на месеци или дори години, без антиретровирусни лекарства.

Преди три години Беатриз Мот (Beatriz Mothe) от Изследователския институт за СПИН-а (IrsiCaixa AIDS Research Institute) в Барселона, Испания, започна работа по нова стратегия с ХИВ ваксина, направенa от Томаш Ханке (Tomáš Hanke) от университета в Оксфорд, Великобритания.

Към 13-те доброволци е приложена терапевтична ваксинация. Техните Т-лимфоцити са трансформирани по такъв начин, че клетките им получават способността да потискат вируса. Пациентите са инжектирани със серия от 3 дози, след което те прекратяват да приемат антиретровирусни препарати, традиционната терапия против ХИВ.

След 4 седмици при 8 от пациентите вирусът се завръща, но останалите 5 получават контрол над вируса за 5, 13, 17, 22 и 27 седмици съответно. В кръвта на всеки от тях се открива вирусът на ХИВ, но не повече от 2000 копия на кубически милиметър, а това е по-ниско от прага за възобновяване на антиретровирусната терапия.

Само при 10% от случаите при предишните тестове на подобни препарати са давали възможност да се държи под контрол вируса по-дълго от 4 седмици

"От една страна, успяхме да потиснем вируса, от друга - засилихме имунната система така, че тя да може ефективно да реагира на опитите на вируса да се завърне" - разказва Мот.

"След повече от 50 терапевтични проучвания на ваксини досега, това е първото, което показа "значителен" ефект върху имунната система ", - заяви Стивън Дикс (Steven Deeks) от Университета на Калифорния, Сан Франциско, който се определя като "предпазлив оптимист".

Изследването продължава и досега в три болници на Барселона.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !