5 прости начина да преосмислите "проваления" си живот

Защита на това, защо не сте следвали мечтите си

Ваня Милева Последна промяна на 04 януари 2022 в 00:00 13502 0

Кредит: Natalia Bielczyk под лиценз Creative Commons.

Лесно е да погледнете назад в миналото си и да видите загуби, провали и разочарования.

"Опитайте да оцените живота си чрез различни показатели за успех. Научете се да гледате на живота си като на опит на несъвършен човек да взема добри решения", съветва в статия в Рsychology Тoday психотерапевтът Аманда Додсън. 

Времето около Нова година и рожденните дни често стимулира размисли - равносметка за изминалия живот. За немалко хора рекапитулацията навява мрачни мисли.

"Лесно е да се вгледате в това, което ви се е случило досега и да видите всеки момент, в който нещата са се обърквали: човекът, който сте загубили, непостигнатата цел, мечтата, която никога не се е сбъднала. Всеки живот има списък от грешки и лоши решения, които в ретроспекция можем да видим, че са били ужасни".

"Много от нас са отгледани с един златен стандарт за живот: Работете достатъчно упорито и ще получите всичко, което искате. Когато измерваме истинския си човешки живот спрямо тази цел, повечето от нас се чувстват сякаш сме се провалили – или по-лошо, сякаш самият живот ни е провалил. По някакъв начин успешният живот, който е трябвало да изградите, е пронизан от смущения и посредственост и ви кара да чувствате празнота", описва състоянието Аманда Додсън.

Според Додсън празнотата е добра отправна точка място да започнем търсенето на смисъл в собствения си живот:

"Спрете да се изтощавате, опитвайки се да запълните празнотата с кухи показатели за успех. Вместо това започнете да правите равносметка на живота си точно такъв, какъвто е. Търсете местата, където вече има смисъл. Започнете да разбирате, че дори един болезнен живот, пълен със загуби и разочарования, може да бъде и богат, пълноценен живот, достоен за живеене".

Ето шестте фактора, които изтъква Додсън, да имате предвид, когато реконструирате целта на живота си.

1. Имате ли достатъчно от това, от което се нуждаете, за да живеете?

Помислете какво имате в живота си. Имате ли достатъчно храна за ядене всеки ден и чиста вода за пиене? Имате ли място за живеене, колкото и несъвършено да е то? В безопасност ли сте? Функционират ли жизненоважните ви органи?

За някой, живял в изобилие, тези неща може да изглеждат по-скоро нищо особено и едва ли могат да придадат някакъв смисъл на живота.

"Но помислете: много хора не могат да отговорят с „да“ на всички тези въпроси. Когато преценявате дали живеете добър живот, не губете от поглед факта, че сте жив", съветва Додсън.

"Успели сте да поддържате своя малък пламък на живота всеки ден чрез хранене, сън и опити да се поддържате добре. Способността да сте в безопасност в този свят не е гарантирана. Не позволявайте на това знание да обезсили вашата конкретна мярка на страдание. Вместо това за днес нека е достатъчно, че сред всичките ви житейски трудности борбата да останете жив не е една от тях", отбелязва Додсън.

2. Имате ли значение за някой?

Можем истински да опознаем собствения си живот само отвътре. Но понякога, когато съществуването ви се чувства празно, е полезно да се опитате да погледнете на себе си отвън. Помислете за хората, за които имате значение – хората, които ще бъдат засегнати, ако внезапно изчезнете от планетата.

Когато преценяваме за кого имаме значение, нека се опитаме да не се фокусираме само на онези, които ни обичат много и ни познават добре. Това е много висок стандарт за измерване на значението си за другите. Ако имате достатъчно късмет да имате дори един човек, който ви обича и познава добре, вие вече живеете богат живот.

Вместо това помислете за хората, които ви познават и ценят по малки начини. Кой знае вашата поръчка за кафе? Кой би разпознал гласа ви по телефона? Кой би се усмихнал да ви види да влизате в стаята?

"Едно от малките достоинства в живота е, че дори най-големият тъпак, когото познавате, вероятно има поне един човек, който го харесва и иска да общува с него", отбелязва Додсън.

Дори и да не се чувствате дълбоко свързани с хората в живота си, това не означава, че съществуването ви няма смисъл за другите.

Самотата не означава, че сте сами.

Достатъчно е, че сте малка част от социалната мрежа и сте свързани с другите по малки и несъвършени начини.

3. На кого влияе това, което правите?

Много хора са изпълнени с усещане на безсмисленост, когато размишляват върху невероятно скучната и смилаща реалност на ежедневния си труд. В крайна сметка вероятно това не се доближава до детските ви фантазии за това как бихте прекарали времето си. Вероятно сте искали да бъдете богати, известни и свободни, но това в повечето случаи, не се е сбъднало.  

"Нека приемем това веднъж завинаги: Животът може да бъде наистина забавен. Животът също може да бъде много отегчителен и скучен. Вдъхнете смисъл в ежедневния си труд, като помислите: Дали това скучно нещо, което изпълва времето ви, е от полза за някой друг, пряко или косвено? Чий живот улеснявате и подобрявате чрез упоритата си работа?", насочва Додсън.

Фактът, че някой друг би могъл да свърши работата, която вършите, не отнема от факта, че вие ​​сте я свършили. Днес нека е достатъчно, че вашето съществуване, по малък и несъвършен начин, подобрява и облекчава живота на другите.

4. Защо сте се отказали от мечтите си?

Погледнете назад към всичките си мечти, от които сте се отказали по житейския си път. Това не е хубаво. Но може да се предположи съвсем уверено, че имате доста убедителна причина да не изпълните плановете си. Може би сте се отказали от мечтата си поради щастието и безопасността на някой, за когото сте се грижили.

Може би не сте отишли ​​в престижно учебно заведение, защото сте искали да останете със своята любима от гимназията. Може би не сте се преместили в друг град заради перспективна работа, защото сте искали да сте наблизо, за да помагате на застаряващите си родители. Да, разочароващо е, че мечтите ви не са се сбъднали. Може дори да е лесно да погледнете назад към тези решения и да си помислите: „Това беше толкова глупаво. Какво си мислех?", коментира Додсън.

Знаели сте, че действията ви влияят на другите, което е абсолютно вярно и е добра отправна точка за вземане на етични решения.

"Не казвам, че трябва да се откажете от мечтите си за доброто на другите. Казвам, че може би в рамките на вашия несъвършен процес на вземане на решения е имало зрънце на доброта и внимание към другите", казва Додсън.

"Тази част от вас, която взела това глупаво решение, е добра. Това е част от вас, от която не трябва да се срамувате или да се опитвате да изкорените. Нека сега е достатъчно, че сте взели някои решения, макар и несъвършени, от позицията на самопожертвование и състрадание."

5. Кои фактори са били напълно извън вашия контрол?

"Очакваме от себе си да пораснем и да си изградим добър живот. Това е много вълнуващ начин да гледате на живота и ако живеехме в перфектен свят, бих ви насърчила да направите точно това. Но ние не живеем в съвършен свят. Така че, нека смекчим тази нагласа да се движим със състрадателна доза реализъм", коментира Додсън.

Помислете за всички онези трудни моменти. Вместо да се срамувате, разширете обектива си, за да огледате решението си. Просто личен провал ли е бил изборът ви да се откажете от една мечта? Или това е било разумна реакция на стечение на обстоятелства, независещи от вас?

Болестите пречат на житейските мечти. Парите пречат на житейските мечти. Финансови сривове, природни бедствия и глобални пандемии – всички те могат да попречат на житейските мечти. Вместо да определяте живота си като провал, опитайте се да се отнесете с разбиране към себе си. Вие, като всички нас, не сте изолиран остров и сте обект на подвижния пясък на събития извън вашия контрол.

"Днес нека е достатъчно, че сте се опитали да притежавате невероятната мъдрост, за да вземате добри лични решения в светлината на ужасни лични и глобални събития. Това е много за обикновен човек като теб (и мен). Разбира се, не сте избирали правилно всеки път. Но е нормално вашите решения да имат разумна доза от грешки."

"Направили сте всичко възможно да се запазите живи, да съберете няколко човека, които ви харесват, и да сте отговорен човек. Много неща се случват по житейския път. Направили сте всичко възможно да накарате нещата да работят. Не сте изградили перфектен живот. Но сте си изградили живот. И дори един несъвършен живот, пълен със страдание, също може да бъде страхотен живот, пълен със смисъл. Нека това е достатъчно". подчертава Додсън.

Източник: 5 Small Ways to Reconsider Your Life's Meaning, Amanda Dodson LCSW,  Рsychology Тoday

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !