50 години по-късно термоядреният синтез все още не е осигурил чиста енергия

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 февруари 2018 в 05:53 10353 0

Обозначена е последната придобивка на ITER - подпорки за извития външен ръб на тороидалната намотка. Тези елементи са чудо на инженерството, предназначени да поддържат 10 000 тона тегло и въпреки това трябва да имат гъвкавостта да издържат на разместването на намотките по време на охлаждането и работата.

След петдесет години учени и инженери все още не са се отказали да се възползват от енергията на звездите.

Овладяването на термоядрения синтез с международни усилия, въплътени в изграждането на реактор за ядрен синтез във Франция, продължават.

Енергия в рамките на 30 години? 

Точно преди 50 години, на 17 февруари 1968 г. в списание Science News професорът по ядрено инженерство Дейвид Дж. Роуз (David J. Rose) заяви: 

Контролираният термоядрен синтез се движи толкова добре, че мащабната му разработка може да започне в рамките на пет години. Може да минат 20 до 30 години след това, преди синтезната енергия да потече в електрическата мрежа, припомня Science News.

Сега правителства и стартъпи от частния сектор все още се опитват да се справят с термоядрения синтез - процес, чрез който светят звездите и се запалват водородните бомби - една чиста енергия.

Но прогресът е незабележим.

Един от най-големите текущи проекти е ITER във Франция, международна колаборация за изграждане на първия магнитен реактор за синтез, който ще носи повече енергия, отколкото консумира.

ITER планира да задейства процеса през 2025 г. Оптимистичните оценки поставят първите електроцентрали за ядрен синтез за електрическата мрежа не по-рано от 2040 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !