24 март 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

55 години от първия полет на човек в космоса. Уникални снимки от старта на Гагарин

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 април 2016 в 08:5557814
Снимка: wikimedia

На 12 април целият свят празнува Деня на авиацията и космонавтиката. Днес се навършват и 55 години от първия полет на човек в космоса.

Полетът през 1961г, който продължи 108 минути, се превърна във важен пробив в изследването на космоса, а името на Юрий Гагарин стана известно по цял свят.

На 12 април, 1961 г.,  в 9 часа и 7 минути московско време излита космическият кораб „Восток 1“ с Юрий Гагарин на борда си, който за първи път извършва пълна обиколка около Земята. Полетът приключва като на височина от 7 км Гагарин катапултира от капсулата за кацане.

"Ветераните от Байконур твърдят, че никой на космодрума не е успял да мигне в нощта на 12 април, освен космонавтите," - разказва Владимир Росошански, директор на музея на Гагарин, в книгата си "Феноменът Гагарин".

Те предварително са облепени с различни сензори за наблюдение на състоянието на здравето им. Всичко може да се промени: първият може да стане резервен.

Когато след това питат Юрий Гагарин, как може да спи преди такава отговорна мисия, той отговаря:
- След като трябва да се спи, аз спя. Недоспал ли да летя ?!

Лекарите цяла нощ седят в съседната стая и наблюдават показанията на приборите. Няколко пъти идват главният конструктор Корольов, началникът на Центъра за подготовка на космонавти Карпов, ръководителят по подготовката на космонавтите Камарин и други, притесняват се . Лекарите ги успокояват, казват им, че космонавтите спят "както са обучени".

В 3 часа сутринта на 12 април започва окончателната проверка на всички системи на кораба. 

В 6:00 започва заседание на държавната комисия, на която се потвърждава по-рано взетото решение: първи в космоса ще лети Гагарин. Специален автобус докарва на космодрума Гагарин и Титов.

Гагарин е на горната част на товарната площадка на космическия му кораб, заедно с Олег Ивановски, който е бил водещ конструктор на космическия кораб "Восток". Източник: Asif Siddiqi

"Реч преди старта", за която после пишат вестниците, не е произнасяна от Гагарин. Тя е записана предварително на лента и се пази някъде в Москва. Заради суматохата и вълненията на 12 април всички забравят за нея и си спомнят едвао след полета. Вестниците "Правда", "Комсомолская правда" и други, за първи път публикуват текстът на "речта" едва на 18 април, 1961г.

Гагарин е сложен в креслото и вързан с ремъци. За всеки случай. Никой не е знаел как ще се държи човек в условията на безтегловност?! Креслото има парашут и запас храна за 10 дни, радио и сигнални средства, гумена лодка. Ако е необходимо, космонавтът може да катапултира със стола си, дори докато е все още на старта.
"Останах сам с приборите, осветлението не е с дневна слънчева светлина, а изкуствена - спомня си по-късно Юрий Гагарин. - "Чувах всичко, което се случва извън кораба на тази мила, станала ми още по-скъпа Земя."

- Страхувахте ли се да летите в космоса? - често питаха после Гагарин. 
- Разбира се - отговаряше той. - Но аз се стараех да не мисля за това. Имах отговорна работа и трябваше да я свърша, както подобава.

Ивановски помага на Гагарин се настани в кораба. Източник: Asif Siddiqi


Докато чака да излети Юрий Гагарин се обръща по радиото към Павел Попович:
- Виж приборите: Сърцето ми бие ли? 
Попович бързо отговаря:
- Бие, бие
- Тогава ми пуснете музика. 
- Каква?
- За любов, разбира се. Започват да търсят музика за любов, но няма и Корольов казва:
- Военните имат само маршове в главата си. 
При следващите стартове космонавтите си носели касети с любимата си музика на борда.

Отличителният знак "СССР" не е бил първоначално върху шлема на Гагарин, но после са се сетили, че е добре при кацането, за да не станат недоразумения, да е ясно от коя държава е. И затова е извикан Леонов (който е любител-художник и по-късно също лети в космоса) да нарисува надписа сутринта преди полета. Източник: Asif Siddiqi

Кодово име на Гагарин е "Кедър", а на Корольов - "Заря-1" . Връзката поддържа Павел Попович:
Попович: Ало! 
Гагарин: Да! 
Попович : Юра, щастлив път, до скоро в Москва!
Гагарин: До скоро!
Попович: Бъди спокоен за всичко ... Ще попеем тази вечер! 
Юрий Гагарин си подсвирква мотив от песен (" О далёком, курносом детстве").
- До старта има две минути - казва Корольов. 
Гагарин: Чувам Ви добре. Разбрано: до началото на операцията остават още няколко минути ... самочувствието е добро, настроението - добро. Готов за старта. Всичко е наред.
Юрий отново си тананика и подсвирква песента "Летете, гълъби, летете". В този момент, според някои източници, пулсът му се ускорява и стига 130 удара в минута. 
След време питат Гагарин: "Пял ли сте преди старта?" Юрий отговаря: "Не, нямаше време." Но той пял, потвърждават записите. 
Корольов : "Кедър", аз съм "Заря-1". Минутна готовност. Чувате ли ме?
Гагарин: "Заря-1", тук "Кедър". Разбрано: минутна готовност. Заемам изходна позиция. Заемах и затова забавих отговора. Приемам. 
Корольов: Разбрах Ви. По време на стартирането може да не отговаряте, отговаряйте, когато можете. Затова аз ще предавам детайлите. 
Гагарин: "Заря-1", тук "Кедър". Разбрано.
...
Корольов: Започва издигането!
Гагарин: Хайде! - Поехали-и!

Това "Поехали!" е точно в стила на Гагарин. Така Гагарин е искал да успокои специалистите, ръководителите на полета. 
...

Ракетата излита, отделя се първата степен - всичко е нормално. Юрий Гагарин няколко пъти съобщава подробности какво вижда в илюминатора.

Гагарин: Виждам реки, гънките на ладшафта са добре различими. Видимостта е добра. Всичко се виждам добре в прозореца.

Предна страница на документ, намерен в един архив в Москва за отчитане на резултатите от полета на Гагарин до правителствените лидери. Източник: Asif Siddiqi

Гагарин: Полетът продължава добре. Работи третата степен. Самочувствието е отлично, настроението добро. Всичко върви добре. Виждам земята, виждам хоризонта ...
Връзката напълно изчезва. Корабът навлиза в радиосянка. Гагарин продължава да докладва какво вижда и чувства на бордовия магнитофон.
Очаква го безтегловността, от която се опасяват учени и лекари. "Ние вярваме, че космонавт ще се върне жив на земята, но с какво състояние на мозъка, никой не знаеше", - обяснява академик В. Парин.
Когато връзката е възстановена, всички чуват, припомня си един от присъстващите в бункера Васкевич, веселия глас на Гагарин:
 - Косберг (главният конструктор на третата степен) сработи! 
Ударите на сърцето на Гагарин намаляват до 104 в минута.
Корабът нализа в орбита, но за съжаление, както се оказа, в непланирана. 
- Всички изскачат от бункера, започват да се прегръщат, целуват. Победа! Корольов се ръкува с всички с думите: "Благодаря ви, благодаря ви" и хуква да се обажда в Москва.
По-късно, в книгата си "Пътят към космоса"  Гагарин описва така първите си усещания и преживявания в орбита: "Корабът излезе на орбита - широката космическа магистрала. Настъпи безтегловността - това състояние, за което бях чел като дете в книгите на Циолковски. Отначало чувството бе необичайно, но скоро свикнах с него, приспособих се и продължих да изпълнявам програмата, зададена за полета."

През 2011 г, послучай 50-тата годишнина от полета на Юрий Гагарин, е издигната статуя на първия космонавт пред седалището на Британския съвет в централната част на Лондон. Снимка: AP

"Човек в космоса!"

Текстът на "Съобщението на ТАСС за първия полет на човек в космоса" е написан много преди старта на Гагарин. В него има пропуски, тъй като не се знае кой ще полети първи, датата на полета може да е друга, приблизително са дадени позициите на кораба-спътник в апогей и перигей, както и времето за обиколка около Земята, отсъства и времето за старта.

Държавната комисия решава, че светът ще научи за полета на първия космонавт, когато корабът излезе на орбита.

Но светът е очаквал този полет. Една чужда радиостанция сутринта на 12 април съобщава, че днес в Съветския съюз се очаква изстрелване на човек в космоса: всички оператори на московските филмови студии излизат по улиците на столицата, за да снимат реакцията на хората.

След 15 минути една американска радарна станция в Алеутските острови приема сигналите от космическия кораб "Восток" и веднага подава кодирано съобшение в Пентагона: "Руснаците изпратиха човек в космоса".

Скоро разбира за него и американският президент Кенеди.

А всички останали научават 54 минути след старта на Гагарин.

Светът е слисан.

Започва ерата на човешкото присъствие в космоса.


Препоръчани материали

Рейтинг :
13.04 2016 в 19:16 4
+ 1
- 0
Много неща с времето са били фризирани и напудрени, биля от съвеЦката пропагандна машина, било от липса на информация.
За желаещите да прочетат една максимално обективна история на съвеЦката космонаФтика препоръчвам да прочетете на сайта Милитера спомените на Б.Е.Черток "Ракеты и люди". За незнаещите руски книгата е издадена и от НАСА на енгилизки език и се намира лесно като безплатен пдф файл. Там няма разкрасяване, а авторът е бил първи заместник на Корольов и пряк участник в събитията. Всички недостатъци също така са ясно отчетени, няма пропаганда.

Рейтинг :
13.04 2016 в 07:58 3
+ 0
- 0
Ако се вгледате в контекста, ще разберете, че то им се пуска от земята, докато са на старта и преди изстрелването. Никой не е носел на кораба касетофони.
Това не е преведено от "някакъв си блог" , а е от книга на дългогодишен директор на музея на Гагарин.
Не бъдете толкова предубеден.
Хубав ден.

Рейтинг :
13.04 2016 в 01:25 2
+ 0
- 0
Ето какво е казал авторът: "При последующих стартах космонавтам подбирали и давали на борт кассеты с их любимыми мелодиями."


Рейтинг :
12.04 2016 в 21:03 1
+ 8
- 3
"При следващите стартове космонавтите си носели касети с любимата си музика на борда." :)
Титов, Николаев, Биковски и Терешкова отивали един по един при Корольов, подавали касетата и казвали:
- Може ли да ни пуснете любимата музика?
- Тц, не може! - отвръщал Корольов. - Вашите касети са RCA, а нашият касетофон е Лоренц. Филипс ще въведе компактните касети след лятото на 1963, но започват да стават стандарт във втората половина на 60-те. А първият, наш роден съветски касетофон ще произведем чак през 1969.
- Ех, жалко! - въздишали Титов, Николаев, Биковски и Терешкова.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.