56% от американците смятат, че не трябва да им се преподават арабски цифри

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 май 2019 в 10:07 7822 1

Кредит Pixabay

Анкетата "редно ли е да се преподават арабски цифри?" присъстваше в българското интернет пространство във вид на провокация, но с оказа, че е наш тролски вариант на една реална скорошна анкета, проведена от американската компания за пазарни проучвания CivicScience. Тя обаче бе приета буквално в САЩ - приблизително от един на всеки двама американци не смята, че арабските цифри трябва да се преподават като част от учебната програма в американските училища.

Вероятно участниците в анкетата не подозират, че тези цифри са същите десет цифри (от 0 до 9), които използваме всеки ден. 

Това не е изненадващо в един свят, където политическите напрежения са високи и общата научна грамотност е под въпрос. Науката за трибализма, неоправданата групова гордост и чувство на превъзходство, основаващи се единствено на принадлежност към групата, може да ни помогне да разберем тези резултати.

Миналата седмица изпълнителният директор на CivicScience Джон Дик (John Dick) публикува отговорите на тази анкета, представяйки ги в туитър с думите: "Дами и господа: Най-тъжното и най-смешно свидетелство за американския фанатизъм, което някога сме виждали в нашите данни".

За съжаление, няма много какво да се анализира по отношение на данните от анкетата, освен скрийншот на отговора и един туит, показващ разбивка на политическата принадлежност на 3 624-те респонденти.

Излиза, че около 56% от американците или искат връщане към римските цифри, или не са наясно, че индоарабската система от цифри е отдавна  част от американските учебни програми.

Ако сте любопитни защо цифрите са наречени така, ето един урок по история, разказана от ScienceAlert.

Около 400 от н.е. в Индия се разработва система от символи, която представя числата по начин, който прави аритметиката доста удобна. Тя е толкова успешна, че арабските търговци и пътешественици я възприемат като добавят свои собствени настройки. Ето защо тя всъщност е индоарабска система за писане на числа.

Един от първите, които оценяват предимствата ѝ пред тромавите римски цифри е италианският математик Леонардо Фибоначи от 13-ти век. За останалата част от западния свят бяха нужни още няколко века, докато печатницата разпространи новите цифри навсякъде.

Това е кратката версия, но очевидно цифрите от 0 до 9 имат мултикултурна история, която често се приема за даденост, тъй като е до голяма степен западна.

При разпространената антипатия към малцинствените култури от Близкия изток и този процент от 56% е почти очакван.

В туит Дик обяснява: "Нашата цел в този експеримент бе да провокира предразсъдъците сред онези, които не разбраха въпроса. Повечето хора не знаят произхода на нашата цифрова система и въпреки това избират "трайбъл" отговори".

Трибализмът е силна мотивираща сила, когато става въпрос за научно образование.

И изглежда, че нито една група няма монопол върху сляпото предубеждение. Или 73% от демократите вярват, че училищата не трябва да учат учениците за теорията за Големия взрив. 

Въпросът е "Трябва ли в американските училища да се учи теорията за създаването на Вселената на католическия свещеник Жорж Льометр като част от тяхната учебна програма?"

Нашата склонност да идентифицираме фактите въз основа на това, с кои от тях се определят като "факти на нашите хора", е присъща на човешкия начин на мислене.

Човешките същества се развиват в среда на групи. През хилядолетията човешката еволюцията насърчава социалните мрежи - от първичната семейна единица до групи като кланове, села, градове и нации. Този основен социален компонент на нашето поведение дава на човешкия вид различни предимства за оцеляването му в често враждебна среда.

За съжаление, всеки от нас е подвластен на този вид поведение.

За щастие науката ни дава доста добра представа за груповите пристрастия, които засягат начина, по който възприемаме не само цифровите системи, но и за всичко - от изменението на климата до еволюцията, от формата на нашата планета до това дали да ваксинираме децата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

17.05 2019 в 15:00

Е, те и тука здравите сили са на тоя акъл.