6,9% от населението на Ухан са имали COVID антитела до април, 82% от случаите са били безсимптомни

Ваня Милева Последна промяна на 19 март 2021 в 13:46 12438 0

Кредит: CC0 Public Domain

Първото дългосрочно проучване за серопревалентност (колко хора са се срещали с вируса) на жители в Ухан, Китай, установи, че 6,9% от хората в града са имали антитела срещу COVID-19 през април 2020 г., а 82% от тези хора са имали безсимптомна инфекция. Освен това 40% от хората с антитела са разработили неутрализиращи антитела и тези нива не са намалели между април и октомври-декември 2020 г.

Резултатите от наблюдението на 9542 души са публикувани в The Lancet.

Авторите казват, че информацията за серопревалентността и как нивата на антителата се променят с течение на времето в Ухан ще помогне да се управлява по-добре стратегията за ваксиниране, като откритията показват, че е необходима масова ваксинация, за да се предотвратят нови огнища на вируса.

Подобни проучвания на серопревалентността като това за Ухан са проведени в световен мащаб, включително в Женева (Швейцария), Испания, САЩ, Исландия и Холандия. Те се опитват да хвърлят светлина върху истинския процент на заразените в една популация. Това е особено важно, тъй като честотата на асимптомните случаи не е установена със сигурност като оценките варират между 6% и 96% в световен мащаб.

„Оценката на дела на населението, което е заразено с SARS-CoV-2 и които са имунизирани, е от първостепенно значение за определяне на ефективните стратегии за превенция и контрол, за да се намали вероятността за бъдещо възраждане на пандемията. С оглед на това, че лица с леки инфекции може да не потърсят медицинска помощ и че асимптоматичните обикновено не се изследват, може да има големи несъответствия между докладваните случаи на COVID-19 и действителните заразени, което е доказано от опита и данните от други страни", заявява водещият автор, д-р Чън Уан (Chen Wang), Китайска академия за медицински науки и Медицински колеж на Пекинския съюз, Кита.

„Дори в епицентъра на пандемията в Китай, с повече от 50 000 потвърдени случая към 8 април 2020 г., очакваната серопревалентност в Ухан остава ниска и около 40% от хората с антитела са разработили неутрализиращи антитела, което предполага, че все още липсва имунитет сред населението", продължава д-р Уан.

Участниците в проучването са от всички 13 области на Ухан, като всички членове на домакинства са поканени да вземат участие. В проучването са включени всички възрасти, но хората със сериозни заболявания (като напреднал рак или тежко психично заболяване) са изключени.

Участниците попълват анкета с демографска и здравна информация, включително дали преди това са били диагностицирани с COVID-19 или са имали някакви симптоми на COVID-19 от 1 декември 2019 г. Взети им са кръвни проби, за да се тестват дали имат антитела в средата на април 2020 г., средата на юни и между октомври и декември. Инфекциите са класифицирани като симптоматични, ако участникът съобщи, че е имал треска и/или дихателни симптоми и е бил положителен за антитела срещу COVID-19. Проучването включва 9542 души от 3556 семейства.

От 9542 участници 532 са имали антитела срещу COVID-19. Когато се коригира, това се равнява на серопревалентност от 6,9% в популацията на Ухан.

Авторите установяват, че жените имат по-висока серопревалентност от мъжете, хората на възраст 66 години или повече имат най-висока серопревалентност от която и да е друга възрастова група, здравните работници също имат по-висока серопревалентност от другите професии и хората, посетили болница през последните пет месеца са имали по-висока серопревалентност от тези, които не са посещавали здравни заведения.

437 (82%) от 532 участници, които са положителни за антитела, са безсимптомни. Авторите на изследването отбелязват, че това е много по-високо от предходните оценки за 40-45%, съобщени в целия свят. Те казват, че това може да се дължи на пристрастие при припомняне, при което участниците съобщават за собствените си симптоми пет месеца по-късно, но също така смятат, че е малко вероятно честотата да е надценена в тяхното проучване, тъй като в Ухан са били взети строги мерки за идентифициране на всеки случай и жителите на Ухан са били внимателни при записването на симптомите си по време на огнището.

Около 40% от участниците (212/532 души) са положителни за неутрализиращи антитела - тези, които предпазват от бъдеща инфекция - през април 2020 г. Делът на хората, които са имали неутрализиращи антитела, остава стабилен за двата последващи периода - с 45% ( 162/363 души) през юни 2020 г. и 41% (187/454 души) през октомври-декември 2020 г. Освен това, разглеждайки нивата на неутрализиращи антитела в кръвта на хората, използвайки данни от 335 души, присъствали и на трите кръвни изследвания, авторите установяват, че тези нива не са намалели значително през деветте месеца на изследването. Въпреки това, хората, които са имали асимптоматичен COVID-19, са имали по-ниски нива от хората, които са имали потвърдена или симптоматична болест на COVID-19.

„Малко се знае за трайността на имунните реакции срещу SARS-CoV-2 за дълъг период. В нашето проучване установихме, че делът на участниците с антитела срещу SARS-CoV-2 се задържа поне девет месеца. Важното е, че установихме, че неутрализиращите титри на антителата остават стабилни поне девет месеца", съобщава съавторът, д-р Лили Рен (Lili Ren), Институт по патогенна биология, Китайска академия на медицинските науки и Медицински колеж в Пекин Юнион, Китай.

Китай. Кредит: Chinatopix

Авторите отбелязват някои ограничения на своето проучване, включително, че не могат да потвърдят кога участниците са били заразени и са произвели антитела, тъй като повечето случаи са били асимптоматични и не са потвърдени чрез PCR тестване в началото на тяхната инфекция. Те обаче отбелязват, че има много малко случаи на COVID-19, съобщени в Ухан между средата на март и април 2020 г., така че се предполага, че инфекцията е възникнала най-малко 4 седмици преди вземането на кръвните проби.

Авторите на свързан коментар, професор Ричард Стругнел (Richard Strugnell) и д-р Нанси Уан (Nancy Wang), които не са участвали в проучването, от Института Дохърти, Австралия, казват, че оценката на серопревалентността предполага, че броят на инфекциите в Ухан вероятно надвишава броя на съобщените COVID- 19 случаи в Ухан. Те пишат:

„Ако скоростта на сероконверсия* е точно отражение на експозицията на SARS-CoV-2, очевидното несъответствие между ниския брой случаи и високата степен на сероконверсия изглежда предполага, че повечето сероконвертирани индивиди са произвели антитела срещу SARS-CoV-2 след асимптоматична инфекция".

*Сероконверсия е моментът, в който се откриват биохимично измеримите маркери (най-често антитела към вирус).

Те също така отбелязват, че констатациите са предоставили много по-задълбочено разбиране на естествената сероконверсия в ключов град в пандемията и че констатациите подчертават успеха при контролирането на избухването на COVID-19 от Ухан по време, когато тестването, проследяването и лечението са били много по-слабо развити.

„Ефективното глобално управление на COVID-19 вероятно ще успее или ще се провали въз основа на имунитета, предизвикан от естествена инфекция и особено с ваксинация. Предвид относителната оскъдност на неутрализиращите антитела чрез естествена инфекция, проучването на Уан и колегите му засилва необходимостта от ефективни ваксини срещу COVID-19 за контрол на болестта на ниво популация. Извънредните, бързи и ефективни мерки за контрол, приложени в Ухан, може да са ограничили разпространението на вируса, но също така са намалили естествено придобития стаден имунитет, ограничавайки развитието на трайни неутрализиращи антитела".

Въпреки че други национални и местни правителства са използвали алтернативни и обикновено по-малко ефективни стратегии за контрол на разпространението на COVID-19, дори в силно ендемични общности разпространението на болестта обикновено е твърде ниско, за да стимулира достатъчен колективен имунитет, за да защити населението.

"Откритията на Уан и колегите му предполагат, че стадният имунитет вероятно няма да се развие с естествено предаване в условия, където механизмите за контрол на инфекцията въведени са успешно, подчертавайки значението на ефективните стратегии за ваксинация за контрол на разпространението на COVID-19. Това проучване е важен крайъгълен камък в описанието на SARS-CoV-2 инфекцията и нашето разбиране за имунитета при пандемия".

Справка:  Seroprevalence and humoral immune durability of anti-SARS-CoV-2 antibodies in Wuhan, China: a longitudinal, population-level, cross-sectional study The Lancet (2021). DOI: 10.1016/S0140-6736(21)00238-5 , www.thelancet.com/journals/lan … (21)00238-5/fulltext

Източник: Seroprevalence study suggests 6.9% of Wuhan population had COVID antibodies by April, 82% of cases were asymptomatic, Lancet

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !