6-метрова римска мозайка с митологични мотиви е открита в Англия

Находката се описва като "най-вълнуващото откритие, направено във Великобритания през последните 50 години"

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 септември 2017 в 08:56 6943 0

Кредит Richard Miller

Мозайката изобразява Херкулес, убиващ кентавър, датирана от около 380 г. от н.е.

Късноримска мозайка, изобразяваща фантастични битки между чудовища и герои от античната митология, е намерена в землището на село Боксфорд, графство Бъркшър, Югоизточна Англия.

Тази римска мозайка на 1600-години е "най-вълнуващото откритие на мозайка, направено във Великобритания през последните 50 години", отбеляза Антъни Бийсън (Anthony Beeson), експерт по класическо изкуство и член на Асоциацията за изследване и опазване на римските мозайки, в изявление в сайта на Cotswold Archaeology, една от групите, които извършват разкопките.

Мозайката е от 380 от н.е., от последните десетилетия на римското владичество в Британия. Дълга е 6 метра - с площ и разнообразие от изображения, досега неоткривани в римски мозайки във Великобритания.

Централната сцена изобразява един герой от гръцката митология, Белерофон, възседнал крилатия кон Пегас и атакуващ Химера - огнедишащо чудовище с глава на лъв, торс на козел и задна част на дракон. Това е мит, който по-късно е трансформиран от християните в историята за св. Георги и змея.

"Обхватът на изображенията е повече от всичко, виждано досега в тази страна", заяви пред IBTimes UK Дънкан Коу (Duncan Coe), директор на проекта в Cotswolds Archaeology. "Това е уникална находка"

До момента е разкрита по-малко от половината от мозайката, но вече има няколко изненади - разкрити са надписи, нещо рядко срещано върху мозайка, които все още не са разчетени. Смята се, че може би се отнасят за централните изображения, които показват сцени от живота на Белерофон.

Втората сцена в централната част, оградена с фриз, се смята, че изобразява цат Йобат, седнал в центъра, предлагащ дъщеря си Филоноя (вляво) за съпруга на Белерофон отдясно. Тя е награда за Белерофон за убийството на Химера.

"Тази сцена рядко се изобразява в мозайка и не са известни романо-британски примери", отбелязва д-р Патриша Уитс (Patricia Witts), независим изследовател на римски мозайки.

Мозайката датира от около година 380 от н. е. Cotswolds Archaeology

Друга сцена показва мъж с лъвска кожа - вероятно Херкулес - който се бори с кентавър. Точно кой кентавър предстои да бъде определено. Няма други намерени примери за изображения на кентаври в мозайка от римско време във Великобритания.

В кръгла рамка е изобразен Купидон с малки триъгълни крила, държащ венец, символизиращ  един от сезоните.

Купидон. Cotswolds Archaeology

В ъглите са митични персонажи на Теламон, гиганти и Атлас. Те подобно на Купидон излизат от рамките си по начин, който обикновено не се вижда в римски мозайки. На някои долната част на краката им се сливат със змийската плетеница.

Местни доброволци извършиха по-голямата част на изкопните работи на мозайката. Cotswolds Archaeology

Макар мащабът на ображенията да е впечатляващ в своя размах, фините детайли от мозайката са малко по-груби. Смята се, че собственикът им не е имал финансовите възможности да си позволи по-добри майстори, съответстващи на амбициите му.

Това е изключително голяма и сложна мозайка за скромна римска вила. Cotswolds Archaeology

Размерът на вилата също е озадачаващ. За такава грандиозна мозайка, сградата е доста малка. Мозайката е открита сред останките на иначе незабележителна средна вила.

"Вероятно е било доста скъпо да се направи", разказва Дънкан Коу.

Неочакваното присъствие на такава мозайка в една невзрачна вила повдига няколко въпроса. Какъв човек е искал да я има, за да си съсдаде такъв културен фон, въпреки че е притежавал скромни ресурси? Какво се е случило в местната икономика, за да си позволи да изгради мозайката?


По-малко от половината от мозайката е открита досега Cotswolds Archaeology

Обектът е постепенно разкриван всяко лято от 2011 г. насам от местни любители историци по проекта Boxford History Project, доброволци от Berkshire Archaeological Research Group  и компанията Cotswolds Archaeology. По-голямата част от разкопките са плод на общите усилия на местни доброволци под ръководството на професионални археолози.

Екипът планира да завърши още разкопки и да почисти мозайката, за да се види какво съдържа другата половина от нея.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !