8 декември и други празници на студентите

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 декември 2022 в 00:00 15810 0

Днес макар отвсякъде да се чува тържественото „Gaudeamus” (пиянска песничка на немски студенти от 13-век), на тази дата празнуват само българските студенти.

Защо в България студентският празник се чества на 8-ми декември?

На 8-ми декември по стар стил се е отбелязвала паметта на Светите седмочисленици, един от които е и патронът на най-старото и най-голямо наше висше учебно заведение - свети Климент Охридски. Така 8-ми декември от 1903 г. става празник на студентите в България.

Комунистическата власт го отменя през 1944 г. и го заменя със 17 ноември, Международния студентски празник. През 1962 година го възстановява. И макар, че едва през 1994 г. този ден е обявен за официален празник, винаги се е празнувал неформално от студентите. 

И въпреки несекващото желание за веселие на младата академична общност, повечето студентски празници по света отбелязват трагични събития, свързани с бунтове, протести и репресии срещу студентите.

17 ноември, Международен студентски празник

На тази дата през 1939 г., нацистите арестуват и разстрелват в Прага лидерите на чешкия Съюз на студентите. Много преподаватели и студенти от Карловия университет са изпратени в концлагери. В памет на жертвите 2 години по-късно на Международната младежка среща в Лондон се взема решение да се чества Световният ден на студентите на 17 ноември.

Къде празнуват на друга дата? 

Освен българите свой национален празник имат и студентите от: 

  • Бразилия (Dia do Estudante): 11 август, в чест на основаването на първите курсове по юридически науки в страната на 11 август 1827 г. 
  • Иран (Ден на студентите - ‏روز دانشجو‎): 7 декември. На тази дата през 1953 г. са убити трима студенти от Факултета по инженерство в Техеранския университет, след като полицейски сили откриват стрелба срещу стачкуващите в знак на протест от възобновяването на отношенията на Иран с Великобритания и посещението на Никсън в Иран, след преврата от 1953. 
  • Португалия (Dia do Estudante): 24 март - Този ден е избран в памет на студентските бунтове от 1962 г.
  • Русия (День студента): 25 януари - На тази дата през 1755 г. императрица Елисавета подписва указ за основаването на Московския университет.
  • Гърция: 7 ноември - Този ден е свързан със студентските протести през 1973 г.

Но датата 8-ми декември е свързана по особен начин с международния академичен живот.

На 8 декември 1920 г. Университетът Кеймбридж отказва да приема жени студенти

Това е началото на миналия век, време, когато се развиват нови социални идеи - феминизация и еманципация. Съветът на Оксфордския университет взема решение, според което образование в университета могат да получават и жени. Първите студентки се появяват в същата година. Вечният му съперник - Университетът в Кеймбридж на 8 декември отхвърля предложението за допускане на жени като пълноправни студенти. И въпреки натиска на общественото мнение в Кеймбридж жените имат възможност да слушат лекции като пълноправни членове едва през 1947 г, дори и в момента там има 3 колежа, в които все още не се допускат жени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !