8 кафета на ден е по-добре, отколкото никак, според 10-годишно проучване

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 юли 2018 в 10:32 8489 0

Кредит Pinterest

Пиете ли много кафе? Не се паникьосвайте. Резултатите от едно ново 10-годишно проучване, включващо почти 500 000 души, показват, че пиенето на напитката - в каквото и да е количество - води до по-дълъг живот, отколкото ако се въздържаме от нея.

Новото проучване установи, че този ефект е свързан с какъвто и да е вид кафе - експресо, безкофеиново, каквото и да е.

Въпреки съществуващите възражения спрямо това твърдение, има немалък брой изследвания по този въпрос, които доказват ползата от кафето.

Но това най-ново изследване, публикувано в JAMA Internal Medicine, е особено важно, защото екипът включва данни от 498 134 човека, които доброволно регистрирали се в базата генетични данни на Великобритания и след това бяха регистрирани смъртните случаи в продължение на 10 години.

Установена е малка, но статистически значима тенденция, показваща, че колкото повече хората пият кафе, толкова по-вероятно е да живеят по-дълго. С други думи, по-висок процент от непиещите кафе са починали.

"Това проучване дава допълнителни доказателства, че пиенето на кафе може да бъде част от здравословното хранене", пишат изследователите.

Обратната връзка със смъртността продължава до осем чаши кафе на ден, което предполага, че не бива да се притесняваме твърде много, че прекаляваме с консумацията на кафе. Като цяло, консуматорите на кафе имат около 10-15% по-малък риск да умрат от въздържалите се от кафе.

Както при всяко наблюдателно изследване като това обаче, не може окончателно да се каже, че кафето предизвиква по-дълъг живот.

Може би има някои други фактори - като богатство, образование или близост до кафене - които допринасят за по-високите нива на пиене на кафе и по-ниски нива на смъртност.

Освен това проучването обхваща хора само от Великобритания и е трудно да се каже, че е напречно сечение на световното население, подчертава ScienceAlert..

В същото време има фактори в полза на изследването. То обхваща почти половин милион души, което е достатъчно голяма извадка. Авторите на изследването контролират и някои фактори, като тютюнопушенето и телесното тегло, за да се уверят, че тези фактори не оказват влияние върху резултатите.

Също така, твърденията на това проучване се подкрепят от предходни проучвания - като изследването от 2017 г., обхващащо повече от 700 000 души, което също намери връзка между кафе и дълголетието.

Отново, ефектите са същите, независимо дали кафето е кофеиново или безкофеиново. Учените смятат, че напитката може да има някои здравословни свойства, които не са свързани с кофеина.

Съществуват и някои доказателства, че кафето предпазва от увреждане на ДНК.

Както винаги, трябва да се приеме това проучване като общата препоръка на експертите да се придържаме към 400 мг кофеин на ден (около четири чаши кафе) - прекалено голямо количество от веществото води до проблеми като инсомния или киселини.

Това проучване разглежда и друг въпрос, който занимава учените: как генетиката засяга консумацията на кафе. Всеки метаболизира кафето с различни темпове, което променя чувствителността към него, но данните показват, че това няма ефект върху връзката между пиенето на кафе и по-дългия живот.

Имайки предвид силните и слабите страни на проучването и всичко, което е публикувано преди, новото изследване може да се приеме като още едно доказателство, че кафето наистина подобрява здравето ни по някакъв начин - дори ако засега е неизвестно точно как.

Несъмнено в близко бъдеще ще има повече проучвания за кафето.

Междувременно, не се притеснявайте да изпиете още една чаша кафе.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !