99,8% от новородените морски костенурки са женски заради по-топлия климат

Климатът се променя, променят се и костенурките.

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 януари 2018 в 15:02 9699 0

Кредит State of Queensland

Бебета морски костенурки пълзят към прибоя на Рейн Айлънд, Австралия. 

Сред обитаващите островните плажове близо до Големия бариерен риф зелени морски костенурки женските стават много повече от мъжките.

Едно проучване установи, че костенурките, родени в по-топли области заради изменението на климата, са 99,8% от женски пол. В същото време само около 65% от костенурките, родени по на юг, на по-прохладни плажове, са от женски пол, съобщава Live Science.

Според учените цялата популация може да изчезне поради липса на мъжки костенурки. Резултатите от работата са публикувани вчера, 8 януари, в списание Current Biology.

Резултатът не е изненадващ, ако знаете нещо за биологията на костенурките, но е много тревожно.

Полът на костенурките, в частност на зелените морски костенурки (Chelonia mydas), не е генетически обусловен, както при бозайниците. Вместо това, пишат изследователите, "при морските костенурки ниските температури произвеждат повече мъжки новоизлюпени, докато по-високите произвеждат повече женски".

Едно яйце в горещ пясък е по-вероятно да произведе женска костенурка, а от едно яйце в студен пясък е по-вероятно да се излюпи мъжки. 

При нормална температура, когато популацията ще бъде 50:50 женски и мъжки, полът се основава на генетиката и варира в зависимост от вида и дори индивидуално за гнездящите групи, пишат изследователите.

Но промяната на температурата в периода на размножаване на костенурките само с няколко градуса води до това, че повечето малки костенурки са женски и едва ли ще се появи мъжки в групата.

Снимка: State of Queensland

Генетичният тест не може да даде представа за пола на дадена костенурка, тъй като морските костенурки не носят своя пол в своя генетичен код. Но изследователите откриват, че плазмените проби кръв биха могли да покажат хормоналните различия и така да се определи пола на уловените костенурки.

Районът се обитава от две популации костенурки, едната гнезди в по-хладните плажовете на юг от Големия бариерен риф, а другата - в по-топлия север. След провеждането на 411 анализа учените откриват умерена промяна в разпределението на пола сред южната популация - около 65-69% от индивидите са женски. Но в северната част се наблюдава екстремен дисбаланс: 99,1% от малките (с размера на черупката от 36 - 65 см) са женски, а сред подрастващите (с размер на черупката 65 - 86 см) те са 99.8%. Като цяло 86,8% от възрастните са женски.

Тенденцията за поява на повече женски в по-топлите райони продължава вече няколко десетилетия. Тази работа предоставя нови данни за степента на кризата в популациите в Австралия. Специалистите предлагат няколко възможни решения, включително разполагане на тенти по плажовете, под сянката на които костенурките да гнездят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !