Африкански учен отново откри "Марс"

Това е много смешно.

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 март 2018 в 00:00 5982 0

Кредит NASA / JPL-Caltech

Професор по космология от Южна Африка заяви, че е намерил "загадъчен" обект, за голямо астрономическо откритие, но това се оказа добре известната на всички Червена планета, човекът всъщност е гледал Марс.

Обикновено този вид глупости остават скрити, погребани и незабавно забравени, но за лош късмет за космолога от Университета в Кейптаун Питър Дънси (Peter Dunsby), той публикува смешната си грешка на The Astronomers Telegram (ATel) - онлайн инструмент, който позволява на астрономите бързо да споделят и обсъждайте откритията си, разказва ScienceAlert.

Двете съобщения само на 40 минути разказват една много кратка история за откритие и разочарование - а в интернет нищо не остава незабелязано.

Както обяснява Дънси при първото съобщение, на 20 март открива изключително ярък транзиент в нощното небе - астрономически обект или феномен, до Тройната мъглявина и мъглявината "Лагуна", което не е било там на 8 март. Изследователят иска от колегите си да разкажат за естеството на обекта (което всъщност беше Марс).

Обектът е толкова светъл, че Дънси решава, че може би току-що е открил нещо невероятно и вероятно никога невиждано досега в нощното небе - затова решава да го изстреля в астрономическия свят.

За откритието на 20 март между 1:00 ч. и 3:45 ч. UT Дънси използва 80 мм рефракторен телескоп. "Обектът бе видим през цялото време на наблюденията и не е бил видим, когато същото поле е наблюдавано преди това (08 март 2018 г.)", пише Дънси.

Може да се почувства вълнението на астронома към края на съобщението, като заключава: "Оптичният транзиент е най-ярката звезда на полето. Силно се препоръчват допълнителни наблюдения, за да се установи естеството на този много ярък оптичен транзиент".

В някакъв момент, след 40 минути по-късно самият учен осъзнава, че не е първият, който е забелязал много яркия обект. Той разпознава Червената планета. Разбира грешката си и се извинява, че отвлича вниманието на другите изследователи:

"Обектът, съобщен в Atel 11448, е идентифициран като Марс. Искрените ми извинения за по-ранния доклад и неудобството, което причини".

И така, как може да се случи такова нещо?

Въпреки фотографските атласи на нощното небе, които са на разположение (като Digitalise Sky Survey), планетите в нашата Слънчева система много се движат, а когато астрономите търсят обекти на милиони и милиарди светлинни години, най-близкият ни съсед Марс може да изглежда много като вълнуващо ново откритие.

Междувременно случаят не остава незабелязан. Скоро в Twitter акаунта на The Astronomer's Telegram публикуват комичен сертификат на името на Питър Дънси като награда за "откритието" на Марс. 

Дънси приема с чувство за хумор шегата и обещава да бъде по-внимателен отсега нататък.

Причината за това недоразумение е твърде тясната специализация на професионалните изследователи.

Научният журналист Пол Съдърланд (Paul Sutherland) заяви за SkyMania, че космологът изучава въпроси, касаещи цялата Вселена, а Марс е само прашинка на фона на Вселената.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !