"Ако бяхме продължили надпреварата с руснаците в космоса, сега щяхме да имаме селища на Марс" (видео)

Космическите изследвания могат да донесат мир на Земята, заяви Нийл де Грас Тайсън

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 октомври 2018 в 16:58 8128 0

Известният астрофизик и водещ на серията "Космос" Нийл де Грас Тайсън смята, че бъдещото изследване на космоса може да донесе мир на Земята, защото необходимостта от войни за ресурси ще отпадне.

"Мисля, че през следващите 60 години Слънчевата система може да стане наш заден двор. Ако това се случи, можем да използваме ресурсите, които иначе са редки на Земята, но са в изобилие в космоса", заяви астрофизикът пред Fox News.

Тайсън, който е и директор на Нюйоркския планетариум, говори на пресконференция в Ню Йорк, където той и неговият екип на научно-популярната поредица "Космос" представиха сезон 3 на серията - "Космос: Възможни светове".

 "Изследването на космоса може да бъде най-големият двигател на мира. Това е моята надежда”, отбеляза астрофизикът.

Тази година Тайсън и НАСА празнуват 60-ия си рожден ден.

Той заяви, че е важно да се помни, че космическата агенция бе основана след появата на първия спътник в космоса на Съветския съюз.

"Ние създадохме НАСА не, за да изследваме космоса, ние я създадохме в отговор на ... Съветския съюз. Те пуснаха своя "Спутник" през октомври 1957 г., една година по-късно създадохме НАСА."

Астрофизикът предположи, че ако руснаците се бяха насочили към изследване на Марс, първите селища на планетата щяха да се появят до 1980 г. 

"Ние помним себе си като пионери в космоса, когато на практика всяка стъпка, която някога сме правили в космоса, е реакция на предишна стъпка на руснаците. Така че, когато разберете, че именно това ни доведе в космоса и че руснаците всъщност няма да успеят да стигнат до Луната, тогава става напълно очевидно защо спряхме да ходим на Луната и защо никога не стигнахме Марс.

"Ако бяхме продължили на тази надпревара, щяхме да имаме селища на Марс до 80-те години и хората бяха толкова разочаровани", добави той. "Бихме могли да имаме селища на Марс, но трябва да помните какво трябва да ни тегли и само желанието да отидеш там никога не е достатъчно, за да се се осъществи".

НАСА планира мисия да изпрати първите заселници на Марс до 2030 г.

Миналата година Тайсън заяви, че ще отиде в космоса на ракета на SpaceX само след като Илън Мъск изпрати майка си там и тя се върне цяла и невредима.

Обръщайки се към феновете на "Космос" сега, когато поредицата се завръща през 2019 г., Тайсън отбелязва, че епичното шоу е далеч отвъд документален филм и предизвиква размисъл.

"Мисля, че това е така, защото "Космос" успешно премина през няколко клона на науката по начин, който да разясни защо са важни за вас", коментира Тайсън.

"Възможни светове" е изследване на всички светове, които са станали светове и тези, които не са и защо и какви сили на химията, биологията и физиката оказват влияние върху съдбата им ...  много от тях са някаква алегория за това, какви стопани сме ние на Земята и на собствената си съдба тук на Земята?"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !