Ако искате вашата котка да ви обича, мигайте бавно

Ваня Милева Последна промяна на 11 октомври 2020 в 00:08 10015 0

Кредит Pixabay

Ако искате котката ви да ви обича, мигайте бавно. Това е котешката версия на усмивка и осигурява „положителна комуникация“ между вас и вашия домашен любимец, установява проучване.

Котките, за разлика от кучетата, са недружелюбни и трудно могат да бъдат спечелени дори от стопаните си, но може би просто не говорим техния език.

Сега учените откриват сигурен начин да спечелим благоразположението на котка. 

Просто трябва да им се усмихваме повече.

Не по човешкия начин, като оголим зъбите си, а по котешкия, като примижим и мигаме бавно. Наблюдавайки взаимодействията между котка и човек, учените успяват да потвърдят, че това кара котките - както познати, така и непознати - да се приближат и да са по-дружелюбни към хората.

Финото движение на „бавно мигане“ е котешкият еквивалент на човешката усмивка и позволява да се изгради връзка между човек и животно, казват учените.

„Като човек, изучавал поведението на животните и е собственик на котка, е страхотно да успея да покажа, че котките и хората могат да общуват по този начин“, коментира професорът по психология Карън Маккомб (Karen McComb) от Университета в Съсекс, Великобритания.

"Това е нещо, за което много собственици на котки вече подозираха, така че бе вълнуващо да намерим доказателства за него."

Ако сте прекарали известно време с котки, вероятно сте видели изражението на лицето им с „частично притворени очи“, придружено от бавно мигане. Подобно е на това как човешките очи се присвиват, когато се усмихват, и обикновено се случва, когато котето е отпуснато и доволно. Изражението се тълкува като вид котешка усмивка.

Според някои собственици на котки хората могат да копират това изражение, за ​​да съобщят на котките, че сме приятелски настроени и готови за общуване. И така, екип от психолози създаде два експеримента, за да определи дали котките се държат различно спрямо бавно мигащите хора.

Последователността на бавното мигане на котката, започвайки от неутрално лице, преминаващо до полумигане, след това затваряне на очите и след това изражение на присвиване на очите. Кредит: The role of cat eye narrowing movements in cat–human communication, Tasmin Humphrey, Leanne Proops, Jemma Forman, Rebecca Spooner & Karen McComb, Scientific Reports volume 10, Article number: 16503 (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-73426-0

В първия експеримент участват 21 котки от 14 домакинства и изследователите посещават животните в дома им.

След като котките са настанени удобно в домашната им среда, стопаните им са инструктирани да седнат на около метър от тях и да мигат бавно, когато котката ги гледа. Камерите регистрират както лицето на собственика, така и лицето на котката и резултатите после се сравняват колко често примигват котките пред стопанина си и колко често се случва това без хора наоколо.

Изследването, публикувано в списанието Scientific Reports, установи, че когато собственик изпълни така нареченото бавно мигане, котката е много по-вероятно да върне жеста.

Вторият експеримент включва 24 котки от осем различни домакинства. Този път мигат не собствениците, а изследователите, които не са имали предишни контакти с котката. За контрол е записано как реагират котките, ако човекът се взира в тях, без да мига с очи.

С участието на непознати изследователите искат да разберат дали действието е универсално или запазено за съществуващи връзки.

Изследователите извършват същия експеримент на бавно мигане като първия опит, добавяйки протегната ръка към котката. И откриват, че не само котките по-често мигат в отговор, но и че са по-склонни да се приближат до ръката на човека, след като е мигал.

"Това изследване е първото, което експериментално изследва ролята на бавното мигане в комуникацията между котка и човек", коментира Маккомб.

"И това е нещо, което можете да опитате със собствената си котка у дома или с котките, които срещате на улицата. Това е чудесен начин за засилване на връзката, която имате с котките".

"Опитайте да присвиете очи към тях, както бихте направили в спокойна усмивка, последвано от затваряне на очите за няколко секунди. Ще откриете, че те реагират по същия начин и можете да започнете нещо като разговор".

Кучетата може много по-ентусиазирано да демонстрират отношението си към хората от котките, но за любителите на котки тази новина няма да бъде изненада. Изследванията през последните години показаха, че нашите приятели котките са много повече в съзвучие със своите стопани, отколкото се предполагаше преди, и че не бива да се сравняват с кучета.

Котките например реагират добре към хора, които се отнасят към тях с внимание - така че ако откриете, че котките са сдържани, проблемът може да е във вас, а не в котето.

По същия начин котките повтарят личностните характеристики на хората, с които живеят - това може да е свързано с това защо котките сякаш се опитват да повдигнат духа на хората, ако са тъжни. Те също така могат да разпознаят имената си (въпреки че предпочитат да ги игнорират). И връзките им с хората са изненадващо дълбоки.

Трудно е да се разбере защо котките бавно мигат на хората по този начин. Това се тълкува като средство за сигнализиране на добри намерения, тъй като се смята, че котките тълкуват непрекъснатото взиране като заплашително. Но също така е възможно котките да са развили това поведение, тъй като хората реагират положително на него. При опитомените животни често е трудно да се каже.

Така или иначе, изглежда, че помага да се изградят отношения.

„Нашите открития биха могли да се използват за оценка на хуманното отношение към котките в различни условия, включително ветеринарни практики и приюти", коментира д-р Тасмин Хъмфри, водещ автор на изследването от Университета в Съсекс.

Това е хубаво да се знае. Ще отидете да опитате точно сега, нали?

Справка: The role of cat eye narrowing movements in cat–human communication, Tasmin Humphrey, Leanne Proops, Jemma Forman, Rebecca Spooner & Karen McComb, Scientific Reports volume 10, Article number: 16503 (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-73426-0

Източник:

Study Confirms 'Slow Blinks' Really Do Work to Communicate With Your Cat, ScienceAlert

If you want your cat to love you, slow-blink at it. It's the feline version of SMILING and provides 'positive communication' between you and your pet, study finds, Mail Online

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !