28 януари 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ако расистите научат генетичния си произход, рядко остават доволни

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 август 2017 в 10:00 96924
Сблъсъците в Шарлотсвил. Снимка: Daily Progress

Не съвсем отдавна расизмът бе разпространен само сред изолирани групи. Сега придобива все по-грозни размери. Но днес живеем във време, когато никога не е било по-лесно или по-евтино да се сдобием с тест за генетичен произход (GAT).

И макар тестовете да донасят доста изненади за привържениците на "чистата раса", понякога научните данни постигнат непредвиден резултат - мобилизират и консолидират расистите като социална група.

Аарон Панофски (Aaron Panofsky) и Джоан Донован (Joan Donovan), двама социолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, се заемат да изследват нарастващата тенденция при белите националисти да използват тези тестове, за да потвърдят отново представеното или предполагаемото си потекло и идентичност. За тяхно нещастие обаче те често остават разочаровани от резултатите си.

Донован и Панофски представиха своята работа на ежегодната среща на Американската социологическа асоциация в Монреал на 14 август. Времето странно се свързва със събитията в Шарлотсвил наскоро, когато загина една жена и над 30 души бяха ранени в американския град при ожесточени сблъсъци между националисти и антирасисти.

Докладът на учените, "Когато генетиката предизвиква расовата идентификация: Тестовете за генетичното потекло сред белите националисти“ (When Genetics Challenges a Racist's Identity: Genetic Ancestry Testing Among White Nationalists), понастоящем преминава процес на партньорска проверка.

Данните са събрани от един националистичен и неонацистски онлайн форум Stormfront, създаден от бивш "Велик магьосник" (Grand Wizard) на Ку клукс клан. Изследването установи как над 600 души от този форум реагират на резултатите от теста GAT.

Карта на миграцията на човека, според митохондриалната ДНК. Pinterest

Какво би накарало белите расисти да си направят тест за генетичен произход, след като генетиката решително доказва общото африканско родословие на всички хора?

Така те доказват "чистия си произход" пред своята общност или както Джон Лоу (John Law), член на националистическата организация от Шарлотсвил National Vanguard, заяви: "Кой е Бял? Неевреин от изцяло европейски произход. Без изключения", обяснява Панофски в статия за Cultural Anthropology (Културна антропология).

Само около една трета от хората от форума са доволни от резултатите си. "Адски чиста кръв", казва един потребител. Но по-голямата част не са в тази ситуация. Понякога общността им помага, като просто отхвърля теста или оспорва резултатите му.

Един от членовете на форума коментира: "Ето, затова не препоръчвам тези тестове. Дали са се потрудили да ви кажат, че е имало бели в това, което сега е Сенегал? Не? Така ще ви накарат да вярвате, че сте смес, макар че по всяка вероятност, вие сте просто свързан с някой бял глупак, който е оставил част от своята ДНК на местните жители в сегашен Сенегал". 

Потребителите на форума понякога изритват хората от онлайн общността си след като тестовете ги разкрият, че имат "небял произход". След като един човек откри, че е "само 61% европеец", друг му отговаря: "Приготвил съм ви питие. Това е 61% чиста вода. Останалото е калиев цианид ... Цианидът не е вода и вие не сте бял".

Друг често срещан отговор отхвърля легитимността на тестовете, като предполага, че те са подвеждаща "еврейска мултикултурна конспирация", която се опитва да обърка истинските бели американци за предците им", коментира Панофски.

Изследователите отбелязват, че този отговор на белите националисти не бива да се пренебрегва като чисто невежество, те отразяват нещо повече от проста липса на научни знания, а целенасочена злоупотреба с науката.

"Повечето специалисти по генетика на популациите биха се ужасили от използването на техните изследванията, основаващи се на вариации, за създаването на типологични теории за класификация на хората. Но тези учени са създали инструменти, отворени за такива интерпретации", заключава Панофски в статията.

Според ученият GAT е "добро и зло по традиционен начин: добре е за гражданите да научат това за себе си, лошо поради заплахите за неприкосновеността на личния живот". Но те "създават нова инфраструктура за расистите, за да обогатят безпочвените си теории с високотехнологични научни знания и да се убедят взаимно в митовете, които да ги мобилизират като социална група".

Най-интересното за авторите на изследването е да видят как този онлайн общност преразглежда собствените си граници и преосмисля това, което смята за "бяло". Реакциите бяха много противоречиви. Някои от "провалилите се" на генетичния тест бяха изключвани често по много гаден (и нецензурен) начин, но това се случва за по-новите членове на анонимната онлайн общност, отбелязва Панофски, а не за дългогодишните, спечелили доверие членове.

Други пък използват резултатите от тестовете, за да предложат една объркана представа за разнообразието. Те казват: " Ние наистина сме смесени и няма нужда от още небели хора да разнообразяват обществото ни", разказва Панофски.

Това е далеч от посланието за примирението, които компании за тестове за генетичен произход се надяват да насърчат.


+ 2
- 6
Понятиетп "висша" и "нисша" раса" трябва да се тълкува само и единствено в исторически, а не в чисто биологически, контекст.

В различните исторически епохи има различни "висши" и "нисши" раси. Една и съща раса в една историческа епоха може се легитимира като "висша", а в друга - като "нисша".

Кои са "висшите" и "нисши" раси се определя не от волеизявлението или желанието на самите хора, а от техния реален принос в развитието на даден тип цивилизация. Съвсем ясно е за нашето време коя раса е двигател на цивилизацията, и коя изостанала с векове в своето развитие.

Това е основано на факти, а не на абстрактни разсъждения, че всички раси уж били равни. Наистина са равни, но като абсолютна философска абстракция. В рамките на дадена историческа епоха обаче не са равни. Факт.
+ 8
- 0
Няма такова нещо като "теория на расизма".
+ 0
- 11
Да не забравяме, че теорията на расизма е отговорност на науката - на антропологията и еволюционната теория.

http://www.blagovremie.com/content/%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BD-%D0%B8-%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80- %D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-0
+ 12
- 1
Далеч по-лошо е да констатираш че произхождаш от идиоти. Това може да обясни някои житейски трудности, но не и да ти даде път за преодоляването им.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.