Ако всички станат вегани, земята ще се използва по-неефективно

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 август 2016 в 09:34 9637 0

Ако изхвърлим месото от нашето меню, това ще спаси и нас, и планетата, така мисли една все по-голяма и шумна част от обществото. Производството на месо използва огромно количество вода (между 4000 до 18 000 литра, за да направи само един бургер) и произвежда тонове въглероден диоксид. Някои вегани смятат и че ако всички станат като тях и се ​​отървем от отглеждането на селскостопански животни, това ще позволи на фермерите да произвеждат повече храна.

Но преминаването към изцяло вегетарианска диета няма да има този ефект върху околната среда.

Едно ново проучване, публикувано в Elementa: Science of the Anthropocene, разглежда последиците от преминаването на САЩ към различни видове диети, от напълно веганска до различни видове вегетариански диети, при които се употребяват яйца и млечни продукти. Резултатите показват, че най-ефективният модел е този, при който използват някои продукти от животински произход. А използването на изцяло веганската храна всъщност ще изхрани по-малко хора, пише Fast co exist.

Проучването разглежда 10 различни диети и ги класира според това колко ефективно използват наличната земеделска земя. Изчисленията включват вида на храната, която се отглежда, пригодността на земята за отглеждане на други видове култури, както и хранителната стойност на тези храни, спрямо това дали даденият хранителен режим може да изхрани всички.

Диетите са разделени на три основни групи: текуща консумация, здравословни всеядни, и здравословни вегетариански. След това те се разделят на нови категории, с все по-малък процент месо (в всеядната категория), както и с различни видове животински продукти (мляко и млечни продукти, яйца, без животински продукти) в вегетарианската категория. Също така е добавена алтернативата "Positive Control", произтичаща от текущата диета, с намалени мазнини и подсладители.

Резултатът е серия от диети, от 100% вегетариански до 100% здравoсловно всеядни. Коя е най-добрата?

По отношение на ефективното използване на земя, млечно-вегетарианската диета може да изхрани повече хора. Изцяло вегетарианската диета, без никакви животински продукти, е по-малко ефективна, отколкото тези, в които има малко месо.

Диетата, която най-ефективно използва земята, е тази, която използват повечето американци днес.

Но защо да си веган не е най-ефективният вариант? Защото земята, която се използва за паша или отглеждане на фураж, често не е подходяща за други култури.

Разбира се това изследване няма да накара някой да промени хранителния си режим, но това изследване може да се окаже от съществено значение за бъдещото планиране, тъй като то определя не само способността на различните диети да изхранят населението, но и въздействието, което оказват тези диети върху използването на земята.

"Ние знаем, че в много отношения, използването на земята може да има тежки екологични последици", заяви водещият автор на Крисчън Питърс (Christian Peters) в съобщение за пресата . "Например, загубата на биологично разнообразие, ожесточената  конкуренция за земя, вода и енергия. И въглеродните емисии, неблагоприятно въздействие на превръщането на царевицата за биогорива. Преди да пренасочваме земя за други цели, за да се развие стабилна селскостопанска политика, ние трябва да се разберем влиянието на хранителните навици върху използването на земята."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !