Алигаторите срещу акулите: Кой ще спечели (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 септември 2017 в 00:00 10720 0

Кредит YouTube

Това би било битка между властелините на водата - акулите и крокодилите. Но дали са се срещали?

Алигатори и акули са били противници в продължение най-малко на векове и изглежда, че алигаторите печелят, твърди ръководителят на изследването Джеймс Нефонг (James Nifong) от Университета на Канзас. 

Това е особено изненадващо, коментира Нефонг, тъй като алигаторите са известни като сладководни хищници, но той изучава американските алигатори в техните морски местообитания през последното десетилетие, разказва NewScientist.

Сам запален рибар, Нефонг забелязва много акули в крокодилски води и си задава въпроса дали тези хищника някога са се сблъсквали. И двамата "са известни със своите екстремни хранителни навици, и двамата са много приспособяващи се хищници", разказва зоологът, чиито резултати са публикувани в последното издание на рецензираното списание Southeastern Naturalist.

"Те няма да пропуснат голяма хапка протеин, която плува до тях" - коментира Нефонг.

Въпреки това, той е намерил доказателства, че алигаторите са се хранили с Пластинчатохрили (Elasmobranchii) - подклас на хрущялните риби (Chondrichthyes), включващ акули (Selachimorpha) и скатове (Batoidea).

Американски алигатор изяжда една акула дойка в резервата във Флорида J.N. "Ding" Darling National Wildlife Refuge. Снимка: U.S. Fish and Wildlife Service

Нефонг издирва научни и исторически трудове, консултира се с експерти по алигатори и акули. Той открива 4 потвърдени случая, при които за храна на алигатори са послужили риби от вида лимонова акула (Negaprion brevirostris), акула дойка (Ginglymostoma cirratum), дребноглава акула-чук (Sphyrna tiburo), както и атлантически скат (Dasyatis sabina). Нефонг коментира, че акулите и другите хрущялни риби могат да са значителен, но недооценен източник на храна за алигаторите.

"Алигаторите ядат почти всичко, което може да се побере в устата им", съгласява се Стивън Габри (Steven Gabrey) от Северозападния Държавен университет на Луизиана. Но той е анализирал съдържанието на много крокодилски стомаси и никога не е намирал останки на акули.

Нефонг коментира, че причините за това може да са, че алигаторите на Габри живеят в блатата далеч от солена вода, така че по-малко вероятно да се натъкнат на акули. Освен това алигаторите имат силно кисели стомаси, които могат да разтворят хрущялните скелети на акулите почти безследно.

Американски алигатор поглъща една възрастна акула-чук (Sphyrna tiburo), един от четирите примери за хранене на влечугите с хрущялни риби. Снимка: Judy Cooke

Акули срещу крокодили

Единствените съобщения досега за акули, нападащи алигатори, идват от лековерни вестникарски статии от края на 19-ти век. Има един описан случай на стотици алигатори и акули, които заедно "се бият като кучета".

Въпреки че несъмнено това е преувеличение, такива истории не са напълно невероятни, разказва Нефонг. И акулите, и алигаторите се събират на големи групи, за да се хранят, и алигаторите са били далеч по-многобройни през 19 век, отколкото днес.

Нефонг открива многобройни сведения в литературата за сблъсъци между акули и крокодили. Но в много случаи крокодилите са плячка, от големи бели акули, ловуващи американски крокодили в Колумбия до тигрови акули, изяждащи крокодили по устията в Австралия.

Алигатор е захапал лимонова акула. Снимка: Judy Cooke

Древните врагове

Има дори крокодилски вкаменелости от ерата на динозаврите, които показват признаци, че древните акули са били техни жертви, което показва, че този конфликт наистина е древен.

У природозащитниците конфликтът крокодили-акули вероятно предизвиква когнитивен дисонанс, коментира Нефонг, тъй като и двете групи съдържат застрашени видове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !