Амазония е защитена там, където собствеността е на местните племена

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 август 2020 в 00:17 8807 1

Кредит pixabay

Представители на племе, населяващо Амазония.

Обезлесяването на Амазония е един от най-големите проблеми на природата на Земята. Ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences дава ефективно решение - да се дадат законни права над горите на местното население. 

Природозащитниците и местните общества често изграждат партньорства, за да предпазват застрашени райони, връщайки собствеността на земите на местните общности. Остава въпросът обаче до каква степен това помага на опазването на природата. Някои общества предпочитат парите и работата, която дърводобивът и мините предлагат, а често не могат да спрат тези индустрии дори и да искат.

Катрин Барагванат (Kathryn Baragwanath) от Университета на Калифорния в Сан Диего изследва как гарантирането на собствеността в Амазония е повлияло на практика обезлесяването, а не само на теория.

В своето проучване Барагванат съобщава, че районите от Амазония, които са напълно и колективно притежавани от местните племена имат 75% намаление на обезлесяването, в сравнение с райони под частична собственост на местното население или изобщо без тяхно участие.

Но просто сравнение между щетите, нанесени под контрола на племената в обширната Амазония не може да даде точни насоки. Ако например правителствата дават право на собственост на местното население в по-отдалечени или зони с по-ниска комерсиална стойност, очаквано дърводобивът там ще е по-нисък.

За да реши този проблем Барагванат изследва обезлесяването за период от над 34 години, започвайки от 1982 г., преди правата на местните племена на собственост да станат широко признати в Бразилия. Това й позволява да сравнява степента на обезлесяване преди и след признаването на правата.

Когато на местните племена се дава собственост, земите им стават убежища срещу обезлесяването, което е опустошило голяма част от Амазония. Кредит: Baragwanath and Bayi/PNAS

Преди 1995 г. повечето от териториите, притежавани днес от местни общности, са били частично притежавани от тях. Барагванат открива, че това носи малко защита. Тя обяснява, че някои предишни изследвания, които откриват малка полза от собствеността на местното население върху земите, използват данните за пълната и частичната собственост заедно, което изкривява резултатите.

"Не само притежаваните от местните общности територии имат роля за човешките права, но и са евтин начин правителствата да опазват горските си райони и да постигнат климатичните си цели", обяснява Барагванат. "Това е важно, защото много от териториите на местните общества все още не са напълно техни и това показва къде законотворците и неправителствените организации, загрижени за ситуацията в Бразилия, трябва да насочат усилията си".

През 2019 г. серия опустошителни горски пожари в Амазония привлякоха вниманието на света. И въпреки че някои от тях са случайни, повечето са умишлено подпалени, за да се разчистват дъждовните гори за търговска употреба като отглеждане на добитък. Бразилският президент Жаир Болсонаро и неговият предшественик Мишел Темер премахват декларацията за новите територии на местните общества, действаща при предишните президенти в рамките на 30 години. Болсонаро изразява и намерението си да премахне някои от осигурените преди права. 

Източник: IFLScience - The Amazon Is Protected Where Indigenous Property Rights Are Legislated

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

11.08 2020 в 15:08

Ако трябва да се плюе по Болсонаро може и по-директно да се каже. Иначе подаряването на собствеността на местните индианци едва ли е най-добрата идея. Нека погледнат какво се случва със земите по нашето черноморие. Всичко беше продадено за застрояване!