Амелия Еърхарт може да е загинала в изгнание

Георги Гърков Последна промяна на 02 ноември 2016 в 16:23 18245 0

Нови открития подкрепят теорията, че Амелия Еърхарт е загинала като корабокрушенец, след като е приземила самолета си в близост до остров в Тихия океан.

Ерхарт става известна като първата жена, която успешно прелита над Атлантическия океан. Тя изчезва само няколко години по-късно, през 1937 г., докато обикаля земното кълбо. Някои смятат, че се е разбила със самолета си в океана или дори че е била отвлечена от японски шпиони.

Заради липсата на категорични доказателства, загадката около нейното изчезване тормози историците, които повече от 80 години се опитват да разберат какво се е случило с една от най-смелите жени на 20 век.

Нови открития, направени миналия месец, подкрепят силно теорията, че тя успешно е приземила самолета си на самотен остров в Тихия океан.

Изследователите установяват, че тя е опитвала да направи радио връзка около 100 пъти между 2 и 4 юли - нещо, което би било невъзможно, ако двигателят на самолета й не работи. Миналата седмица съдебният експерт Джеф Гликман стига до друго заключение в подкрепа на теорията - скелетовите останки, открити през 1940 г. на остров в Киритабти, е възможно да са принадлежали именно на Еърхарт.

Останките са намерени на остров Никумароро, който е разположен на около 400 мили южно от остров Ховланд, районът, около който историците предполагат, че се е приземил самолетът на Еърхарт. По онова време разследващото лице решило, че останките принадлежат на мъж и отхвърлило всякакви теории за връзка с Еърхарт. Но след като бил направен по-внимателен оглед, има вероятност заключението да е било прибързано.

Изглед към западния вход на лагуната на Никумароро откъм руините на близкото село.Изглед към западния вход на лагуната на Никумароро откъм руините на близкото село.

През 1998 г. организацията TIGHAR разглежда фотографии на останките и стига до извода, че със сигурност са принадлежали на жена - със значително по-дълги ръце от средното за нейния тип тяло.

Гликман решава да използва снимка на Еърхарт, за да измери дължината на нейните крайници, и открива, че те са по-дълги от обичайното.

"С оглед на доказателствата и моя опит в сферата на фотограметрията и фотоинтерпретацията, моята приблизителна оценка на съотношението на радиалната кост към хумеруса (раменна кост) при фигура 5 е 0,76, или почти толкова, колкото при останките, открити преди повече от 70 години.", коментира Гликман пред Yahoo News.

Макар и доказателствата да не разкриват напълно какво се е случило с Еърхарт и нейния навигатор Фредерик Нунан, идеята, че е загинала като корабокрушенец набира подкрепа.

TIGHAR планира следващото лято да се завърне на мястото, където Ерхарт изчезва.

Тогава се навършват и 80 години от нейното изчезване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !