Американка е починала от опасна бактерия, която не се влияе от нито един антибиотик

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 януари 2017 в 09:00 14714 0

Кредит CDC

Klebsiella pneumoniae

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщи, че жена е починала през август миналата година от неизлечима инфекция. Тестът показа, че е била заразена със супербактерия, наречена Klebsiella, срещу която се оказват безсилни 26 различни антибиотици - всичко, с което разполагат Съединените щати.

Ако преди идеята за антибиотичната резистентност, макар обезпокоителна, бе все пак теоретична, сега тя стана реална, констатира Scientific American.

70-годишната пенсионерка от Невада се завръща у дома си от дълъг престой в Индия. След известно време жената отива на лекар с оплакване от възпаление на мястото на рана на десния крак.

Жената вероятно се е заразила с резистентната бактерия в Индия, където счупва десния си крак преди няколко години. По-късно тя развива костна инфекция в бедрената кост и е приемана на няколко пъти в индийска болница през последните две години. Последното й приемане в болница в Индия е през юни миналата година.

В Индия злоупотребата с антибиотици е довела до високи нива на антимикробна резистентност. Изследователи съобщават през октомври миналата година, че повече от една трета от кръвните инфекции при новородените бебета, включително Klebsiella и подобни бактерии са толкова мултирезистентни, че са почти нелечими, отбелязва NewScientist.

Жената е заразена с т.нар. CRE - карбапенем-резистентни ентеробактерии. Това е общо име, което описва бактерии, които обикновено живеят в червата и са развили резистентност към клас антибиотици, наречени карбапенеми - важна последна линия на защита, която се използва там, където другите антибиотици не успяват. Директорът на CDC д-р Том Фриден (Tom Frieden) нарича CRE "кошмарни бактерии", заради опасността, която те представляват за разпространението на резистентност към антибиотиците.

В конкретния случай жената е нападната от специфична бактерия, наречена Klebsiella pneumoniae, която често причинява инфекции на пикочните пътища.

Спасението е в старите лекарства

Klebsiella pneumoniae. Fun With Microbiology

Трагичното е, че инфекцията на жената е можело да бъде излекувана от едно лекарство, което е лицензирано за употреба в Европа, но не и в САЩ. Фосфомицинът е старо лекарство, което е заменено от по-модерните цефалоспорини през 80-те.

Сега изследователите се опитват да възкресят и повторно лицензират такива лекарства, за да се използват в увеличаващия се брой случаи, в които новите се провалят, коментира NewScientist.

Scientific American цитира д-р Джеймс Джонсън, професор по инфекциозни болести Медицинския университета на Минесота:

"Хората ме питат често: "Колко уплашени трябва да сме?" ... "Колко близо сме до ръба на скалата?" А аз им казвам: "Ние вече падаме".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !