Американска болница предлага трансплантации на матка

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 ноември 2015 в 16:33 7502 0

Кредит MedicalXpress

Водеща американска болница заяви в четвъртък, че се готви да предложи на жените маточни трансплантации, технология, която е доказана в Швеция и може да помогне на тези, които се борят с безплодието.

Кливладска клиника заяви, че ще бъде първата болница в Съединените щати, която ще започне трансплантации на матки на 10 жени в следващите няколко месеца, съобщава MedicalXpress.

"Клиничното проучване се предлага за жени в детеродна възраст, които не могат да забременеят, защото са родени без матка или са я загубили или имат матка, но вече не функционира," се казва в изявление на болницата.

Присажданията ще станат с органи от починали донори и ще бъдат временни, т.е. ще бъдат премахнати, след като реципиентката е родила едно или две деца.

Университетът на Гьотеборг в Швеция постигна първото раждане чрез трансплантират на матка през септември 2014 година.

"Към днешна дата, шведският екип е извършил девет маточни трансплантации, постигайки пет бременности и четири живородени деца", заяви представител на американската клиника.

Първите два опити за трансплантации на матка в Саудитска Арабия и Турция са били неуспешни.

Отхвърлянето на органите по време на бременността е ключов проблем.

"Вълнуващата работа на изследователите в Швеция показа, че трансплантациите на матка може да доведат до успешното раждане на здрави бебета", заяви изследователят Andreas Tzakis от кливладската клиника.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !