Амонит на 99 милиона години е открит в кехлибар от Мианмар

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 май 2019 в 00:34 8086 0

Кехлибарът на 99 милиона години, открит в Мианмар. Кредит: Nanjing Institute of Geology and Palaeontology.

Международен екип от палеонтолози откри парче кехлибар, запазило чудесно амонит и редица морски и сухоземни организми, живели преди 99 милиона години през периода Креда. 

Този кехлибар е открит в мина, намираща се близо до селото Noije Bum, до град Танаинг, северен Мианмар. Той е дълъг 33 мм, широк е 9,5 мм и е висок 29 мм, като масата му е около 6 г.

Този експонат е анализиран от проф. Бо Уан от Института по геология и палеонтология в Нанкин и колегите му от Китай, Франция, Великобритания и САЩ.

Учените използват рентгенова микрокомпютърна томография, за да получат 3D изображение на амонита, включително и местата на съединяване, които са много важна особеност на амонитите. Те откриват, че амонитът принадлежи на род Puzosia, който са се появили в Горния Албски век на Креда (между 113 и 100 милиона години) и са се развивали през Ценоманския век (между 100 и 94 милиона години). 

"Амонитът е млад, най-големия му диаметър е 12 мм и изглежда е запазил оригиналната си черупка от арагонит, съдейки по видът му при отразена светлина. Наличието му в кехлибара подкрепя, че отлагането му се е служило в късния Албски и ранен Ценомански век. Това откритие е един от редките случаи на датиране, използвайки запазените в кехлибар организми," съобщават учените.

Екипът открива в кехлибара и поне 40 индивида членестоноги, както от сушата, така и от водата, включително ракообразни, червеи, паяци и многоножки и няколко индивида насекоми, включително хлебарки, бръмбари, мухи и оси. 

Амонитът Puzosia sp.: (A) страничен изглед под светлинен микроскоп; (B) изравнена реконструкция на местата на съединяване чрез микротомография; (C) микротомографска реконструкция, видим изглед; (D) микротомографска реконструкция, изглед на повърхността; (E) микротомографска реконструкция, виртуален разрез. Размер на скалата – 2 mm. Кредит: Yu et al, doi: 10.1073/pnas.1821292116

"Но как амонитът, изчезнал морски роднина на сепиите, както и други морски създания са се запазили в парче кехлибар, което съдържа и сухоземни животни? Амонитът и черупките от морски охлюви ни дават възможни идеи," разказват палеонтолозите. "Черупките са празни и без мека тъкан, така че организмите са били отдавна мъртви, когато черупките им са били впримчени в смолата. Външната черупка на амонита е счупена и входът е пълен с пясък. В кехлибара се съдържа и друг пясък."

"Най-вероятното обяснение е, че песъчлив плаж, покрит с черупки се е намирал близо до дървета, отделящи смола. Летящите насекоми са се залепили в смолата, докато още е била на дървото. Докато смолата се е стичала по дънера на дървото, е захванала организми, живели близо до основата. Достигайки до плажа, тя е залепила и черупки."

Откритието е публикувано в доклад в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: Sci News: 99-Million-Year-Old Ammonite Found in Burmese Amber.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !