02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Антарктическите шелфови ледници бързо намаляват

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 март 2015 в 16:12 53310
Снимка: Norman Wu

Шелфовите ледници в Западна Антарктика през последните десет години са започнали да се топят със 70% по-бързо. Учените се опасяват, че много скоро тези обекти, които задържат масите на континенталния лед от плъзгане в океана могат да изчезнат напълно. Такива процеси сериозно ускоряват темпа на повишаване на морското равнище. Ново изследване на тази тема се представя в списание Science, съобщава Science Daily.

Фернандо Паоло (Fernando Paolo) от Океанографския институт Скрипс (Scripps) е проучил данни от спътниковите радари, събрани от 1994 до 2012 г. За това време шелфовите ледници в морета Белинсхаузен и Амундсен са намалели средно с 737-1920 см за десетилетие, а от 2003 топенето рязко се е ускорило.

Ледникът Венабъл (море Беллинсгаузена) е намалял с почти четири метра - при тази скорост на топене, ще изчезне след сто години. Същата съдба може да постигне шелфовия ледник на Кросон (море Амундсен). Според учените, тези процеси в западната част на Антарктика ще доведат до повишаване на глобалното морско равнище с 120-450 см, което ще създаде пряка заплаха за много градове по крайбрежията.

Схема на Антарктическия леден шелф, показваща процесите, причиняващи промените в обема на ледниците, измерени от сателити.
(Helen Аманда Fricker, UC San Diego)

В най-западните точки на континента ледените маси се подкопават от топлите води, вливащи се покрай т.нар линия на припокриване - границата, разделяща неподвижната и плаваща част на ледника. В резултат на това, тя се е придвижила навътре към вътрешността на Антарктида с няколко километра. В тези области, където континенталните ледници се намират върху наклонена повърхност към морето, тези процеси ускоряват подхлъзване им в океана.

Изследователи смятат, че причината за притока на вода с висока температура са промените във ветровете, свързани с глобалното затопляне.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.