Анти-Дядо Коледа броди из Алпите (видео)

Скрийте се, лоши деца! Иде Крампус!

Ваня Милева Последна промяна на 23 декември 2019 в 20:52 8987 0

Тези дни децата от цял свят се радват, че ще дойде Дядо Коледа, защото ще им донесе подаръци. Те спят спокойно, защото знаят, че - без значение колко лоши са били през цялата година - все ще получат нещо. Да, но палавите деца от Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Чехия, Южна Бавария и Северна Италия чакат празниците със смесени чувства, защото там Санта Клаус идва с един зловещ придружител. Неговото име е Крампус.

Той е демон от най-дълбоките и най-тъмни кътчета на езическия ад, който ще накаже лошите деца строго и безпощадно. Митологията за него гласи, че в нощта на 5 срещу 6 декември палавите ще напляска с пръчки, а най-непослушните ще сложи в чувала си. Той ще отнесе ужасените деца в бърлогата си, където вероятно те ще бъдат неговата коледна вечеря.

Името му, Крампус, произлиза от немски - "Krampen" или "Нокътят". Той е легендарен персонаж от района на Алпите. Описва се като рогато и космато същество с огромен заострен изплезен език, с един човешки крак и един с копито. Нерядко Крампус носи вериги, символизиращи начина, по който дяволът ще окове грешниците. За по-голям ефект веригите се тресат, допълнени с чанове от различен калибър. Въоръжен е с трънливи, нечупливи брезови пръчки, които използва, без да се колебае.

Крампус се споменава още в предхристиянския германски фолклор. Напомня на сатирите от гръцката митология.

По време на Инквизицията католическата църква забранява честването му с шествия на тези облечени подобно на нашите кукери участници. Въпреки това традицията се запазва до XVII век, като Крампус здраво се установява в коледните тържества като придружител на Санта Клаус (Св. Николай).

През 12-ти - 13-ти век в предколедно време из цяла Австрия бродят по улиците младежи в нетрезво състояние с костюми от кози кожи и резбовани маски, окичени с люлеещи се хлопки и ръждясали вериги, дрънченето на които предупреждава за приближаването им. Те здраво налагат с пръчки минувачите. Не се препоръчва на младите жени да се разхождат навън тази нощ.

През XX век австрийското правителство се опитва да спре тази традиция. След гражданската война през 1934 г. по инициатива на християнсоциалистите й налага забрана. През 50-те години правителството разпространява брошури под заглавие "Крампус - продукт на злото", но, въпреки това, традицията става все по-популярна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !