Антибиотиците убиват пчелите като унищожават полезните бактерии в телата им

Антония Петрова Последна промяна на 16 март 2017 в 16:10 7090 0

източник: Pixabay

Антибиотиците в нашето съвремие се предписват често без да има реална нужда от тях, за да убиват вредните бактерии. В този процес обаче, те разрушават и полезните бактерии.

Изследователи от Университета на Тексас в Остин са проучили по какъв начин общите антибиотици засягат пчелите и установяват, че те всъщност ограничават тяхното оцеляване.

Червата могат да бъдат сравнени с една тучна ливада, на която тревите и цветята работят съвместно, за да изглежда и функционира добре. По подобие в червата много полезни бактерии работят задружно, за да подпомогнат храносмилането и имунитета. Приемането на антибиотици обаче е еквивалент на премахването на всички растения от една ливада. След това премахване на микробната система, животните или хората са уязвими на чужди бактерии. Полезните бактерии могат никога да не се възстановят, обясняват от ZME science.

източник: еквивалент на това, което антибиотиците причиняват на червата; източник: Geograph1

Изследването показва, че антибиотиците намаляват броя на полезните бактерии в червата, като позволяват на вредните бактерии да влязат, и да убият пчелите. Прекомерната употреба на антибиотици би имала обратен на замисления ефект и да нанесе повече вреда от добро. Инфекциите, които следват антибиотиците са огромен медицински проблем, както при пчелите, така и при хората.

Пчелите са много подходящ модел за изучаване на последствията от антибиотиците върху бактериите в червата. Те са подобни на хората по това, че притежават специализирани бактерии в храносмилателния си тракт, които модулират поведение, отделяне и имунитет. Пчелите обаче, са по-лесни за проучване от хората, защото имат само осем основни видове бактерии.

Пчелите също така са от специално значение, защото са ключови в опрашването на огромна част от плодовете и зеленчуците и за съжаление техният брой започва да намалява. Разбирането на това по какъв начин антибиотиците влияят върху пчелите може да бъде важно парче от пъзела защо имат проблеми. 

С розови точки са инжектираните с антибиотици пчели, а със зелено не са третирани. източник: Vivian Abagiu/U. of Texas at Austin

За целта на експеримента, пчелите са били третирани с общия антибиотик Тетрациклин. Пчели от стари рояци са били отнесени в лабораторията. Някои са били захранени със сладък сироп с антибиотици, а други с чист сладък сироп. След пет дни са били върнати в рояците си. След това учените са преброили оцелелите и са взели проби от чревните бактерии. При третираните пчели е отбелязан спад на общия брой бактерии, като половината от полезните бактериални видове почти са били унищожени. 

Близо една трета от третираните с антибиотик пчели са оцелели само една седмица, докато две трети от нетретираните са оцелели. Онези, на които е бил даден антибиотик, не са възстановили композицията на полезните бактерии след една седмица. Това означава, че чревните бактерии не се възстановяват бързо, а вероятно и изобщо.

В тези пчели изследователите са открили и множество патогенни бактерии серация (Serratia), които вредят на хората и други животни. Учените излагат тези пчели на този вид бактерии и засичат много по-голяма смъртност от незаразените пчели. Нормалните пчели са били много по-устойчиви на патогена, което предполага, че полезните бактерии са създали защита срещу него.

Това откритие е важно за управлението на пчелите. Въпреки че за разпадането на колониите и смъртта на пчелите влияят множество фактори - пестициди, загуба на хабитат, бактериални инфекции, то антибиотиците също могат да бъдат фактор.

Антибиотици биват давани по няколко пъти годишно на рояци, отглеждани с търговски цели, за да се предотвратят бактериални инфекции. Тази практика обаче, вероятно прави пчелите по-податливи на вредните бактерии в дългосрочен период. Тетрациклинът, един от най-често използваните общи антибиотици при пчелите, се използва широко и при хората и добитъка. И като се използва толкова много, то и много бактерии развиват резистентност към него. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !