Антидепресантите работят

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 февруари 2018 в 00:06 14671 0

Кредит Pixabay

Медици проведоха нов систематичен анализ на ефективността на антидепресантите. Според техните изводи тези лекарства наистина помагат срещу депресията, въпреки че тяхната ефективност не е една и съща.

Статията с резултатите е публикувана в списание Lancet.

Депресията е най-честата причина за нетрудоспособност в света - от нея страдат от 350 милиона души, а броят им се е увеличил с 20% между 2005 и 2015 г. При това само един на всеки шест пациента в развитите страни получава правилно лечение, а в бедните страни - само един от 27. Според изследователите милиони хора трябва да получават или лекарствено лечение или някаква форма на психотерапия.

"Антидепресантите ефективно противодействат на депресията", заяви водещият автор на новото проучване Андреа Киприани (Andrea Cipriani) от Британския национален институт за здравни изследвания. "Нелекуваната депресия е огромен проблем поради натоварването на обществото." Проблемът се утежнява и от факта, че много пациенти и лекари са скептични по отношение на антидепресантите - в някои проучвания тяхната ефективност не е много по-висока от тази на плацебото, някои смятат, че фармацевтичните компании провеждат некоректни тестове, някои пациенти отказват да приемат хапчета за подобряване на психичното им здраве.

Новото изследване продължава шест години и включва всички налични данни на проучвания, сравняващи ефективността на антидепресанти в двойка с плацебо или помежду си - такива  проучвания има повече от 500. Общият брой на пациентите е над 116 000. Събрани са данни за 21 антидепресанти.

Най-известното лекарство от този клас - прозак (Prozac), което по-често се нарича флуоксетин (Fluoxetine) след изтичането на патента - е един от най-малко ефективните. От друга страна, неговата поносимост е много висока - тя се измерва със съотношението на броя на завършените курсове и съобщените странични ефекти.

Най-ефективен е медикаментът амитриптилин, който стана шести в списъка по поносимост.

Сравнение на ефективността на някои антидепресанти и плацебо. Единица означава една и съща ефективност. The Lancet/Oxford University

Ситуацията с антидепресантите се усложнява от факта, че в много случаи механизмът на тяхното действие не е напълно изяснен. Повечето от тях могат да бъдат класифицирани като селективни инхибитори - смята се, че би трябвало да причиняват увеличение на количеството невротрансмитери на серотонина в мозъка, но няма абсолютно точни данни за това.

Едно от достойнствата на новата работа е, че са взети предвид непубликувани данни от собствените изследвания на фармакологичните компании. Анализът показа, че спонсорството на производителите на лекарства не е повлияло на изводите на техните изследвания, което противоречи на често лобистката същност на такива резултати.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !