Антинобел 2019: Защо вомбатите акат на кубчета, заразни банкноти и тестисите на френските пощальони (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 септември 2019 в 09:30 8786 0

Вомбатите наистина го правяят.

Септември е сезонът на наградите в света на науката. Раздадени бяха престижните награди Breakthrough prizeGolden goose awards за изненадващо полезна наука, а сега  бяха обявени носителите на Антинобеловите награди или Ig Nobel за 2019 г. „за постижения, които първо карат хората да се смеят, а след това ги карат да се замислят“.

Сред победителите от множество различни научни области са проучвания, включващи левите тестиси на френските пощальони, животоспасяващите свойства на яденето на пица (но само в Италия), любопитната кубична форма на  изпражненията на вомбатите и коя част от тялото е най-приятна за почесване.

Антинобелите, замислени като пародия на престижния си съименник - може да ви накарат първоначално да се запитате защо такива проучвания получават финансиране.

Забележително е, че сред наградените за биология има българско участие в международен екип, който установи, че ако намагнетизираш мъртви хлебарки, те запазват магнитните си свойства значително по- дълго от живите.

Например може да се учудите защо учените обучават хирурзите да извършват ортопедични операции, използвайки класическата система за възнаграждение „кликер“, която сега се използва за обучение на кучета спечели наградата за медицинско образование. Оказва се, подобно на тренировките с животни, тя стимулира положителното поведение, постигайки по-голяма точност, а това е от ползва за всички, чието здраве е в ръцете на хирурзите.

Наградата за икономика отиде при холандски изследователи, които разкриха, че румънските банкноти предават най-много опасни бактерии, наградата за химия - при японските изследователи, които откриха количеството слюнка, която се произвежда от 5-годишно дете на ден (половин литър), а наградата за медицина е за италиански учени, проучили доказателствата, преглеждайки многобройни статии, публикувани през годините документи, че пицата може да ни предпази от болести и смърт (ако пицата се прави и яде в Италия, естествено)

Специално трябва да се отбележи, че сред такива вдъхновяващи претенденти френските изследователи спечелиха наградата за анатомия за опит да разрешат тайната дали тестисите на мъжете са различна температура. Проверявайки температурата на тестисите на френски пощальони, облечени и съблечени, те заключиха, че левият им тестис е по-горещ от десния. Те откриха и вероятната причина за вълнуващото явление - то може да е свързано с това, че единият тестис виси по-ниско от другия, за да се предотврати сблъсъка му с другия и за да подпомогне охлаждането.

Предишни победители в Ig Nobel (през 2015 г. за „закона за уриниране“, че всички бозайници изпразват пикочния си мехур за 21 секунди), спечелиха наградата за физика за обяснението защо вомбатите акат на кубчета.

Наградата за мир отиде при международен екип, който се опитва да измери удоволствието от почесване (глезена и предмишницата са най-приятните за чесане места, а почесването наистина намалява усещането за сърбеж, макар и временно). Може това изследване да изглежда глупаво, но хроничният сърбеж може да бъде опасен за страдащите, които може да се чешат до кръв, което ги излага на риск от инфекция. Откриването на реакцията на тялото ни води по-близо до лечението.

Специалното внимание трябва да се отделн за наградата за психология - често подигравана като не истинска наука - като перфектна демонстрация как работи науката. През 1988 г. германски изследователи откриха, че държането на химикалка в устата ви кара да се усмихвате, кара ви да се почувствате по-щастливи, демонстрирайки механизъм за обратна връзка на лицето. Изследването стана доста известно и никой не го постави под въпрос, докато през 2016 г. един от изследователите не се опита да повтори собствените си изследвания и установи, че не може, докладвайки за това.

Антинобелите може да празнуват причудливите, необичайни и направо странни, но има един цитат, приписан на Айзък Азимов: „Най-вълнуващата фраза, която се чува в науката, тази, която предвещава откритие, не е "Еврика!", а "Това е смешно ... "

Източник:

Cubed Wombat Poop, Infectious Bank Notes, And French Postmen's Testicles Win This Year’s Ig Nobel Awards, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !