Антиоксидант от червеното вино може да помогне на издръжливостта на астронавтите при мисии към Марс

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 юли 2019 в 00:06 9306 1

Кредит pixabay

Според НАСА, времето за достигане до Марс с настоящите технологии е около 9 месеца. Докато все повече амбиции са насочени към Червената планета, учени от Харвард се питат как да осигурят оптималното състояние на пътешествениците при пристигaнето им там. 

Тяхното изследване, публикувано в списанието Frontiers in Physiology, показва, че антиоксидантът ресвератрол запазва мускулната маса и сила при плъхове, подложени на ефект, симулиращ гравитацията на Марс. 

В космоса, без наличието на гравитация, мускулите и костите отслабват. Най-силно това се усеща при мускулите, поддържащи повече тегло, като мускулите на подбедрицата.

"Само след 3 седмици в космоса, тези мускули намаляват с една трета размера си", обяснява Д-р Мари Мортрьо (Dr. Marie Mortreux), водещ автор на изследването, спонсорирано от НАСА и проведено в лабораторията на д-р Сюард Рутков (Dr. Seward Rutkove) в медицинското училище на Харвард. "Това е съпроводено и със загуба на бавни мускулни влакна (slow-twitch muscle fibers), които са важни за издръжливостта".

За да може астронавтите да се движат безопасно при дългите мисии към Марс, чиято гравитация е едва 40% от земната, ще се наложи прилагането на мерки, които да предотвратят отслабването на мускулите.

"Възможно е това да се случи чрез храненето", смята д-р Мортрьо, "особено след като астронавтите, пътуващи към Марс, няма да имат достъп до уреди за упражнения като тези, намиращи се на Международната космическа станция".

Многообещаващ кандидат за целта е ресвератролът - вещество, съдържащо се в ципите на червеното грозде и боровинките, което е познато със своите противовъзпалителни, антиоксидантни и анти-диабетни свойства. 

"Доказано е, че ресвератролът запазва костите и мускулите на плъхове при условия, аналогични на микрогравитацията по време на космически полет. Така че ние предположихме, че умерена дневна доза би помогнала да се спре атрофията на мускулите и при гравитация, подобна на тази на Марс."

За да възпроизведат гравитацията на Марс, учените използват подход, разработен първо за мишки от д-р Мери Бъксейн (Мary Bouxsein) от същия център, при който плъховете са закопчани с колани през цялото тяло и след това окачени да висят от тавана на клетките си. 

Така 24 мъжки плъха са подложени на нормално натоварване (като на Земята) или на 40% натоварване (като на Марс) за 14 дни. Във всяка група, половината приемат 150 мг/кг/ден ресвератрол дневно във водата, а останалите - само вода. Всички плъхове са хранени еднакво. 

Обиколката на подбедрицата и силата на захвата на предните и задните лапички се измерва всяка седмица и след 14 дни са анализирани мускулите на подбедрицата. 

Както се очаква, "марсианските" условия отслабват захвата на плъховете и намаляват обиколката на подбедрицата, мускулното тегло и количеството бавни мускулни влакна. 

Добавката на ресвератрол обаче, почти напълно запазва силата на захвата на предните и задните лапички на марсианските плъхове, до нивото на тези в земни условия, които не са приемали добавка.

Още повече, ресвератролът напълно съхранява мускулната маса при марсианските плъхове и специално намалява загубата на бавни мускулни влакна. Въпреки това предпазването не е пълно, добавката на ресвератрол не помага напълно при намаляването на обиколката на подбедрицата.

Както и в предишните изследвания, приемът на ресвератрол не повлиява на храненето или телесното тегло. 

Според д-р Мортрьо предишните изследвания върху ресвератрола могат да обяснят тези резултати.

"Вероятният фактор е чувствителността към инсулина. Лечението с ресвератрол помага на нарастването на мускулите при диабетици, повишавайки чувствителността към инсулина и усвояването на глюкозата в мускулните влакна. Това е приложимо и при астронавтите, за които е известно, че развиват намалена чувствителност към инсулина по време на космически полети".

Противовъзпалителните ефекти от ресвератрола също може да помогнат за запазването на мускулите и костите и други източници на антиоксиданти като сушени сливи например, се използват за да се провери тази идея, добавя д-р Мортрьо.

"Необходими са повече изследвания, за да се изучат механизмите на този процес, както и ефектите от различни дози ресвератрол (до 700 мг/кг/ден) при мъже и жени. Важно е да потвърдим и липсата на потенциално опасни взаимодействия между ресвератрола и други лекарства, които астронавтите приемат по време на космически мисии".

Източник: Science daily - Red wine's resveratrol could help Mars explorers stay strong

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

21.07 2019 в 11:22

Вярно е!
След изпиване на кило червено вино, гравитацията се усеща. Най-вече, на челото!-:)