Антиваксъри съветват майка да не дава на сина си Тамифлу. По-късно детето умира

Ваня Милева Последна промяна на 07 февруари 2020 в 10:01 16556 2

Кредит Pxhere

В групата „Спрете задължителната ваксинация“ препоръчват масло от мента вместо предписаното от лекар тамифлу.

Групите във Facebook, посветени на здравна дезинформация като пропаганда срещу ваксинациите, се използват за споделяне на потенциално опасни медицински съвети - включително за продължаващите грипни заболявания.

Във Facebook има огромна мрежа от групи, които разпространяват невярна здравна информация. Такава е „Спрете задължителната ваксинация“ (Stop Mandatory Vaccination), една от най-големите групи за здравна дезинформация с повече от 139 000 членове. 

В тази група се споделят теории на конспирацията, че огнищата на предотвратими заболявания са „измами“, извършени от правителството, и свързват родители, чиито деца са починали, за да ги убеждават без доказателства, че ваксините са виновни за случилото се.

Наскоро една майка на 4-годишно момче от щата Колорадо, заболяло от грип, се консултира с членовете на групата, като споделя, че е отказала да изпълни рецептата на лекаря си.

Детето все още не е било диагностицирано, но е имало треска и гърчове, пише майката. Тя добавя, че две от четирите й деца са били диагностицирани с грип и че лекарят е предписал антивирусния препарат Тамифлу за цялото семейство.

"Докторът предписа Тамифлу, аз не го взех", пише тя.

Tамифлу е най-често срещаното антивирусно лекарство, предписано за лечение на грип. (вж "Само две лекарства действат на грипния вирус, останалото е психотерапия") Лекарството може да облекчи симптомите и да съкрати продължителността на заболяването, но притесненията за страничните ефекти са често срещани дори и извън антиваксърските среди. Грипът засяга особено тежко децата през този сезон. Процентът на детска хоспитализация е по-висок от нормалния и 68 деца са починали в САЩ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Нито един от 45 коментара към публикацията на майката във Фейсбук групата не я съветва да потърси медицинска помощ. Детето в крайна сметка е хоспитализирано и умира четири дни по-късно, съобщава GoFundMe, страница за събиране на средства, създадена от семейството.

Майката също така пише, че „естествените лекове“, с които е лекувала и четирите си деца - включително ментово масло, витамин С и лавандула - не работят и моли групата за повече съвети. Съветите в коментарите обаче  включват кърма, мащерка и бъз, и нито един от тях не препоръчва медицинско лечение на грипа.

„Перфектно, ще опитам това“, отговаря майката.

Неотдавнашните постове на майката вече са изтрити от „Спиране на задължителната ваксинация“, но в публикации, започващи от 2017 г., тя заявява, че не е ваксинирала децата си от грип.

През последната година - на фона на разпространяващата се здравна дезинформация срещу ваксините и най-голямото огнище на морбили от десетилетия - Facebook предприе стъпки за ограничаване на обема и обхвата на групите, разпространяващи антиваксърско съдържание.

След подобни решения на Pinterest и YouTube, през март Facebook обяви, че ще ограничи обсега на антиваксърско съдържание, вече не обслужва антиваксърски групи и страници в резултатите от търсенето и лентата с препоръки и вече не позволява на потребители и групи, които разпространяват дезинформация за ваксините, да пускат реклами или да събират средства. През септември Facebook започна да оставя препоръки за потребителите, които търсят съдържание, свързано с ваксина, да се обърнат към сайта на Свеовната здравна организация.

Фейсбук обаче не е забранил самите антиваксърски групи.

Групите във Facebook са в основата на здравната дезинформация и съдържание, отбелязва Колина Колтай (Kolina Koltai), изследовател от Тексаския университет в Остин, която изучава поведението в социалните медии на антиваксърското движение от 2015 г. Колтай разказва, че е виждала подобни постове, в които жените съобщават, че децата им са били болни от морбили или рак, получават съмнителни медицински съвети.

„Тези общности са се превърнали в убежище или ресурс за родители да се свързват с други родители, за да търсят помощ“, разказва Колтай. Но когато тези групи дават потенциално опасни медицински съвети, това може да има много отрицателни последствия.

„За това предупреждаваме“, казва Колтай.

Източник: On Facebook, anti-vaxxers urged a mom not to give her son Tamiflu. He later died., NBC

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4010

2

Osama Mi Re

18.04 2020 в 14:37

А ако беше умряло след вземането на Тамифлу? Задължителната ваксинация е нарушение на Хартата за правата на човека.Полезността на ваксините не е научно доказана.Ваксините, независимо от дозата имат странични действия. „Единствената безопасна ваксина е тази, която никога не се използва!” Д-р Джеймс Шанън, Национален здравен институт, САЩ
„Има много доказателства, че ваксините причиняват повече зло, отколкото добро.” Д-р Дж. Антъни Морис
Билките при спазване на дозата нямат.Лечебните растения снабдяват организма с минерали,соли и витамини,с което повишават енергииното ниво на организма.

4006

1

yetti

14.02 2020 в 18:30

"били диагностицирани с грип и че лекарят е предписал антивирусния препарат Тамифлу"

Какво общо имат ваксините (каквито и да са) с приемането на антивирусен препарат от болен?