19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Антрополозите разбраха защо инките са били толкова жестоки

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 август 2019 в 00:15 127400
Кредит:Fred Pixlab/Unsplash

В залеза на своята империя инките са притежавали територия, която се е простирала от Колумбия на север до Чили на юг. Всичко скоро се променя насилствено, от испанските конквистадори, но до този момент владенията на инките са били наистина впечатляващи.

Как са запазвали властта си над такава огромна, разпокъсана империя? Според експерти от Чилийския природонаучен музей това е постигнато чрез демонстрирането на сила, което е съвсем логично и съответства на нормите на онова време.

В новата си работа, публикувана в Latin American Antiquity, специалистите отбелязват, че през 1476-1534 г. , в Късната империя на инките, се появяват „нови форми на идеологическо насилие”. Като доказателство те посочват „перформативното (като форма на социално въздействие) използване на модифицирани отсечени глави” като един от начините, по които инките контролират местните жители в покрайнините на държавата.

Антрополозите анализират четири фрагментирани черепа, датиращи от късната империя, които са били погребани в долината Копиапо в северната част на Чили. Според изследователите по тези отрязани глави може да се видят следи от „модификации“ - включително дупки в горната част на черепа и характерни белези на долната челюст.

Екипът учени смята, че тези знаци показват, че най-вероятно черепите са били показвани като „трофейни глави, използвани при ритуални прояви на власт над местните поданици на новите императорски провинции.“

Фрагментарен трофейен череп с пробити дупки (F. Garrido & C. Morales via Nature)

Черепите са изкопани през 2003 г. Останките са намерени заровени сред голямо количество битови отпадъци в близост до селското гробище. Въпреки лошото им съхранение се смята, че три черепа са принадлежали на млади жени на възраст от 16 до 30 години, а друг череп, също с кръгли дупки, се предполага, че е принадлежал на тийнейджър на възраст 11-13 години.

„По този начин перформативното използване на шокиращи и мощни прояви на насилие може да е помогнало за демонстриране на политически контрол и да осигури спазването на законите на инките“.

"Трофейните глави може да бъдат начин на потискане ... вътрешно напрежение и конфликт, преди да достигнат до нива, които биха могли да застрашат имперската власт в тази далечна провинциална среда", пишат изследователите.

Логично тази държава на терор и принуда не продължава дълго - преди да бъде заменена с нещо също толкова брутално.

Към 1530 г. Империята на инките е достигнала върха на своето могъщество. Две години по-късно започва испанското нашествие.

Освен четирите черепа, описани в изследването, про същите археологически разкопки са намерени поне още пет отрязани глави.

Източник: Grisly Discovery Suggests The Inca Ritually Mounted 'Trophy Heads' as Display of Power, ScienceAlert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.