Апофис няма да се сблъска със Земята през следващия век

Ваня Милева Последна промяна на 28 март 2021 в 00:06 4248 0

Вече можем да си отдъхнем с облекчение, след като НАСА потвърди, че нашата планета е в безопасност и че няма да бъде ударена поне в следващите 100 години от астероида Апофис, за който от години се носят катастрофични истории.

(99942) Apophis или за кратко Апофис предизвиква безпокойство относно възможен сблъсък със Земята от 2004 г. насам. Космическата скала е с диаметър приблизително 325 метра, така че ако такъв колос се сблъска със Земята, което може наистина да има катастрофални последствия.

НАСА определи Апофис като един от най-опасните астероиди на Земята след откриването му през 2004 г.

Бяха предвидени близки преминавания през 2029 и 2036 г. и по-късно отхвърлени.

След това се оказа, че Апофис може да удари Земята през 2068 г. с нов проход в орбитата си около Слънцето.

Но сега НАСА отхвърли тази заплаха след 17 години наблюдения въз основа на нов анализ на астероида.

Анимация на преминаването на Апофис покрай Земята през 2029 г., когато орбитата му се променя от този пасаж. Кредит: ESA.

Гравитацията на Земята ще промени орбитата на Апофис по време на близкия му подход през 2029 г.. Кредит: ESA.

Нови радарни наблюдения на Апофис са направени в началото на март от комплекса за изследване на дълбокия космос на НАСА в Калифорния Goldstone Deep Space Communications Complex и радиотелескопа в обсерваторията Green Bank в Западна Вирджиния.

Те са предоставят достатъчно данни за орбитата на астероида, за да изключи със сигурност всякакъв сблъсък със Земята в продължение на поне 100 години.

На 6 март Апофис прелетя покрай Земята на разстояние 17 милиона км и след това бяха направени тези радарни изображения на Апофис (вижте изображението по-долу).

Кредит: NASA / JPL-Caltech и NSF / AUI / GBO

Сега Апофис, наречен на името на древния египетски бог на хаоса и мрака, е премахнат от така наречения Списък на рисковите близко преминаващи покрай Земята обекти, които имат „ненулев шанс“ да се сблъскат със Земята.

Източник: Apophis impact ruled out for the first time, ESA 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !