Археолози анализират ДНК от зъб на един от най-древните неандерталци в Европа

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 септември 2020 в 11:30 8778 0

Кредит Andrea Picin et al./ Scientific Reports 2020

3D дигитална реконструкция на зъба Stajnia S5000.

Учени успяват да изолират и анализират митохондриална ДНК от зъб на неандерталец, запазен 80 000 години в пещерата Стайня в днешна Полша. Откритието е описано в списание Scientific Reports.

Индивидът, на когото е принадлежал зъба, означен като Stajnia S5000, е живял в преломно време на неандерталската история. Околната среда в Централна и Източна Европа преминава през драматични изменени преди около 100 000 години през средния палеолит. 

Светът преминава през Последния ледников период и местообитанията на неандерталците в Северозападна и Централна Европа се променят от зелени гори в пусти степи и тайга. Тези условия, по-благоприятни за вълнестите мамути, вълнестите носорози и елените са предизвикателство за неандерталците.  

Докато регионите замръзват, популациите на ненадерталците намаляват, и се разрастват само в периодите на временно затопляне, характеризирани с екстремни промени в сезоните и малко растителност (самият ледников период продължава до преди 11 700 години).

По време на такъв период, започнал преди 82 000 години, неандерталците от Алтай в Централна Азия са изместени от популации на западноевропейски неандерталци.

Но въпреки че много европейски неандерталци се преместват в търсене на по-умерени условия, употребата на специфични оръдия в замръзналите земи на днешни Източна Франция, Полша и Кавказ, предполага, че някои неандерталци са можели да се адаптират към променящия се свят.

Част от оръдията, открити в пещерата Стайня. Кредит: Andrea Picin et al./ Scientific Reports 2020

"Полша, разположена на кръстопът между западноевропейските равнини и планините Урал, е ключов регион за разбирането на тези миграции и за отговор на въпросите за адаптивността и биологията на неандерталците", обяснява археологът Андреа Писин (Andrea Picin) от Института по еволюционна антропология Макс Планк в Германия.

Такива инструменти започват да се появяват за пръв път в Централна и Източна Европа преди около 130 000 години, малко преди европейските неандерталци да започнат да изместват средноазиатските. 

Подобни артефакти, открити и в пещерата Стайня, се характеризират с двустранно заостряне, асиметрични и листовидни форми и се откриват само в региони, където са живели вълнести мамути и вълнести носорози, което предполага, че са специално адаптирани за лов и хранене в тези райони. 

Съществуват и други доказателства, които предполагат промяна в стратегията на оцеляване. Според учените самата пещера има твърде тесен вход, за да е използвана за постоянно обитание. Но е възможно групи неандерталци да са я използвали като временен лагер при ловни походи. 

Входът на пещерата Стайня, която според учените е била използвана за временно убежище. Кредит: Andrea Picin et al./ Scientific Reports 2020

А що се отнася до открития в пещерата зъб, той принадлежи на неандерталец и износването предполага, че индивидът е бил възрастен. Генетичният анализ на по-меката тъкан във вътрешността на зъба, запазена от емайла около нея, носи особено много информация. На първо място тя позволява на археолозите да датират зъба и те го определят на възраст около 80 000 г.

"Бяхме развълнувани, когато генетичният анализ разкри, че зъбът е на възраст от поне 80 000 години", обясняват археолозите Виолета Новачевска (Wioletta Nowaczewska) от Варшавския Университет и Адам Надаховски (Adam Nadachowski) от Полската академия на науките. "Фосили на тази възраст много трудно се откриват и обикновено ДНК не е добре запазена".

Освен това учените успяват да проследят кои са най-близките роднини на собственика на зъба.

"Открихме, че митохондриалният геном на Stajnia S5000 е най-близък до този на един неандерталец от Мезмайская 1 в Кавказ", обяснява археологът Матея Хайдиняк (Mateja Hajdinjak) от Института по еволюционна антропология Макс Планк.

Освен това за своя изненада учените откриват, че ДНК пробата е по-далечно свързана и с двама неандерталци, починали в Белгия и Германия преди около 120 000 години. 

Заедно с инструментите, откривани в няколко ключови обекти в Северен Кавказ, Германия, Алтай и Крим, зъбът предполага, че неандерталците от Северна и Източна Европа са започнали да мигрират повече, преследвайки мигриращите актрически животни из континента като нова стратегия за оцеляване. 

Учените смятат, че това може да обясни защо тези инструменти са толкова широко разпространени и как са останали в продължителна употреба в тези региони в рамките на повече от 50 000 години.

Източник: Science alert - Archaeologists Just Sequenced Some of The Oldest Neanderthal DNA Found in Europe

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !