Археолози откриха огромна статуя в храмов комплекс в Камбоджа (снимки)

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 август 2017 в 00:00 4878 0

В хода на разкопките в обширния храмов комплекс в Камбоджа Ангкор Ват, археолози разкриха масивна статуя, смятана за символичен "пазител" на древна болница.

Екипът, включващ експерти от Сингапурски институт за изследвания на Югоизточна Азия, откри статуя с височина 1,9 метра и 58 сантиметра ширина в неделя, според Apsara Authority, правителствена агенция, която да осъществява надзора на проекта.

Експертите смятат, че древната болница датира отпреди 8 - 9 века, а забележителният артефакт е една от най-големите статуи от това време, открита през последните години.

Огромната статуя е открита случайно от изследователски екип.

Липсват и части от двата крака, а двете ръце липсват от раменете.
Статуята е намерена заровена на 40 см под земята и ще бъде представена на изложба в Музея в северозападната провинция Сием Реап, където се намира Ангкор.

Според агенцията статуята е от 12-ти или 13-ти век и се смята, че е представлявала символичен пазител на входа на болницата, построен по време на управлението на Джаяварман VII.

Ангкор е бил столица на Кхмерската империя, която процъфтява от приблизително от 9-ти до 15-ти век.

Голям брой архитектурни и религиозни артефакти са били разграбени и продадени в чужбина, а други са били погребани, за да се запазят по време на гражданската война през 70-те години.

Град Ангкор в Камбоджа е един от най-забележителните археологически обекти в Югоизточна Азия и място на величествените останки на храма Ангкор Ват - най-големият религиозен паметник в света. Снимка: Pinterest

Храмовият комплекс е разположен на 5.5 км северно от съвременния град Сием Реап и южно от някогашната столица, чийто център е храмът Бапуон. 

В района има останки от различни столици на Кхмерсйката империя, датиращи от 9-ти до 15-ти век.

Храмът Ангкор Ват е построен от Суряварман II в началото на 12 век. Посветен на хиндуския бог Вишну, той е построен като държавен храм и столица на владетеля. 

От 1432 г., когато столицата се премества в Пном Пен, Ангкор Ват се поддържа от будистки монаси.

Ангкор Ват е символ на Камбоджа, храмът е изобразен на националния флаг и е най-известната туристическа атракция на страната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !