Археолози откриха първото гробище на филистимци

Филистимците са древен народ, населявал приморската част на Палестина, от съвременния Тел Авив до Газа

Катя Димитрова Последна промяна на 13 юли 2016 в 12:00 8747 0

Кредит REUTERS/AMIR COHEN

Първото филистимско гробище са открили изследователи от Израел, съобщава Ройтерс. Откритието, резултат от 30-годишни разкопки на експедицията на Леон Леви (Leon Levy), за първи път ще хвърли светлина върху произхода и историята на тези хора.

Филистимците са древен народ, населявал крайморската част на Палестина, от съвременния Тел Авив до Газа. Нееднократно са споменавани в Стария завет, а също и в асирийски и египетски източници. Смята се, че произхождат от остров Крит и са всъщност пеласгите, които се споменават в гръцките източници.

След заселването си в Палестина, филистимците създават Филистия, съюз от пет града (пентаполис), съставен от Газа, Азот, Екрон, Гет и Аскалон, който просъществува от XII до VIII век пр.н.е.

Библията описва конфликти между евреите и филистимците, чийто водач, гигантът Голиат, е победен с хитрост от младия еврейски овчар Давид, който по-късно става цар на Юдея и Израел.

Останките в новооткритото гробище са датирани от XI-VIII век пр.н.е. Костите са открити в близост до Национален парк Ашкелон в южната част на Израел.

„След десетилетия изучаване на историята на този народ и проследяване на неговото битие, ние най-накрая ще се изправим „очи в очи“ с тях и ще разширим своите знания, коментира проф. Даниел, един от водещите разкопките учен. Според него находката приближава науката до отключването на тайните на филистимците.

Откритието всъщност е направено през 2013 г., но е пазено в тайна в продължение на три години, за да се избегне привличането на вниманието на ортодоксалните евреи.

Археолозите обясняват, че повечето от телата не са били погребани с лични вещи. В непосредствена близост до тях са открити предмети от бита.

В момента специалистите подлагат костите на ДНК изследвания, докато същевременно изучават ритуалите при погребенията на филистимците, за да изучат по-подробно техните бит и вярвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !